Svårare koncentrera sig i stora rum

FÖRDJUPNING: KONTORSMILJÖ2014-05-07
Med ett eget arbetsrum kan du lättare behålla koncentrationen och fatta rätt beslut. Problemen med öppna kontors­lösningar ökar ju mer komplexa dina arbetsuppgifter är.

Studier från Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet har undersökt effekter av olika kontorsmiljöer: eget rum, delat rum, flexkontor och öppna kontorslandskap i olika storlekar.

Forskaren Aram Seddigh frågade drygt 1 400 kontorsarbetande om upplevelser av koncentrationsproblem och kognitiv stress. Med kognitiv stress menas svårigheter att exempelvis fatta beslut och att minnas saker.

Resultatet var otvetydigt.

– I öppna kontor upplever man sig som mer distraherad, och man känner av mer kognitiv stress, säger Aram Seddigh.

Eget rum, så kallat cellkontor, ger alltså de bästa förutsättningarna för koncentration och intellektuell förmåga. De största problemen finns i de största öppna kontorsrummen med minst 25 arbetsstationer.

Flexkontor, där medarbetarna inte har fasta arbetsplatser, placerar sig i mittfältet. De är något sämre än delat rum, men bättre än öppna kontor av mindre storlek.

Aram Seddigh och hans kolleger ville också se om arbetsuppgifternas natur påverkade upplevelsen av olika kontorsmiljöer. Det gjorde de. Ju mer krävande arbetsuppgifter man hade, desto mer distraherad och stressad blev man i alla former av öppna kontors­lösningar.

Den negativa effekten var svagare i flexkontoren, där medarbetarna inte har fasta arbetsplatser. Att sådana kontor i vissa avseenden tycks funge­ra bättre än »traditionella« landskap var väntat, säger Aram Seddigh. I flexkontoret finns fler möjligheter att flytta sig och hitta en ostörd plats när så behövs.

En överraskning i resultaten var att de som var stressade och distraherade inte rapporterade sämre hälsa, effektivitet eller motivation. När det gäller hälsoeffekter kan en orsak vara att det tar lång tid innan de uppstår, tror Aram Seddigh.

– Man kan förmodligen behöva vara i en sådan miljö i ett par år för att börja känna att det är jobbigt att gå upp på morgonen.

I fråga om effektivitet och motivation kan anställda försöka hitta strate­gier för att klara komplexa arbetsuppgifter.

– Man kanske kommer till jobbet tidigare på morgonen eller går lite senare. Ett annat sätt kan vara att fördela om arbetsuppgifterna så att man gör de mest krävande när det är lite tystare.  

Läsning om landskap

På bloggen kontorslandskap.se, som drivs av Aram Seddigh, presenteras aktuell forskning om olika kontorslösningar.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.