Svårare koncentrera sig i stora rum

FÖRDJUPNING: KONTORSMILJÖ2014-05-07

Med ett eget arbetsrum kan du lättare behålla koncentrationen och fatta rätt beslut. Problemen med öppna kontors­lösningar ökar ju mer komplexa dina arbetsuppgifter är.

Studier från Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet har undersökt effekter av olika kontorsmiljöer: eget rum, delat rum, flexkontor och öppna kontorslandskap i olika storlekar.

Forskaren Aram Seddigh frågade drygt 1 400 kontorsarbetande om upplevelser av koncentrationsproblem och kognitiv stress. Med kognitiv stress menas svårigheter att exempelvis fatta beslut och att minnas saker.

Resultatet var otvetydigt.

– I öppna kontor upplever man sig som mer distraherad, och man känner av mer kognitiv stress, säger Aram Seddigh.

Eget rum, så kallat cellkontor, ger alltså de bästa förutsättningarna för koncentration och intellektuell förmåga. De största problemen finns i de största öppna kontorsrummen med minst 25 arbetsstationer.

Flexkontor, där medarbetarna inte har fasta arbetsplatser, placerar sig i mittfältet. De är något sämre än delat rum, men bättre än öppna kontor av mindre storlek.

Aram Seddigh och hans kolleger ville också se om arbetsuppgifternas natur påverkade upplevelsen av olika kontorsmiljöer. Det gjorde de. Ju mer krävande arbetsuppgifter man hade, desto mer distraherad och stressad blev man i alla former av öppna kontors­lösningar.

Den negativa effekten var svagare i flexkontoren, där medarbetarna inte har fasta arbetsplatser. Att sådana kontor i vissa avseenden tycks funge­ra bättre än »traditionella« landskap var väntat, säger Aram Seddigh. I flexkontoret finns fler möjligheter att flytta sig och hitta en ostörd plats när så behövs.

En överraskning i resultaten var att de som var stressade och distraherade inte rapporterade sämre hälsa, effektivitet eller motivation. När det gäller hälsoeffekter kan en orsak vara att det tar lång tid innan de uppstår, tror Aram Seddigh.

– Man kan förmodligen behöva vara i en sådan miljö i ett par år för att börja känna att det är jobbigt att gå upp på morgonen.

I fråga om effektivitet och motivation kan anställda försöka hitta strate­gier för att klara komplexa arbetsuppgifter.

– Man kanske kommer till jobbet tidigare på morgonen eller går lite senare. Ett annat sätt kan vara att fördela om arbetsuppgifterna så att man gör de mest krävande när det är lite tystare. 

Läsning om landskap

På bloggen kontorslandskap.se, som drivs av Aram Seddigh, presenteras aktuell forskning om olika kontorslösningar.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA