Tid för avgång: klockan 06.12

FÖRDJUPNING: TJÄNSTERESOR2009-11-10

Tjänsteresor kräver ofta tidig avfärd och sen hemkomst. Men frågan om hur restiden ska värderas vållar oenighet. Många ST-medlemmar får ingen kompensation alls om de reser utanför ordinarie arbetstid, visar ST Press granskning.

Att resa i gryningen och återvända sent på kvällen är vardag för Dan-Evert Eriksson och hans kolleger på Statens pensionsverk. Men det knappa resetillägget kompenserar inte förlusten av många timmars fritid.

Klockan är halv fem när väckar­klockan ringer hemma hos Dan-Evert Eriksson i Matfors, ett par mil utanför Sundsvall. En timme senare, halv sex, lyser den förbeställda taxins strålkastare upp mörkret utanför hans ytterdörr. SJs södergående X2000-tåg mot Stockholm avgår 06.12 från Sundsvall central, för ankomst 09.30.

Dan-Evert Eriksson är van vid avresor i gryningen. Han har jobbat med utbildning på Statens pensionsverk, SPV, sedan början av 90-talet. Han kan det mesta om pensionsförmåner, har föreläst på ett otal statliga arbetsplatser, och har enorma mängder resdagar bakom sig. Länge reflekterade han inte så mycket över ersättningen för alla timmar på tåg och flyg.

Spelade ingen roll i början

– I början tyckte man att det var kul, och det spelade inte så stor roll så länge det täckte ens kostnader. Men så känns det inte
i dag, säger han.

En endagsföreläsning i Lund nyligen krävde incheckning på Midlanda flygplats kvart över sex. Efter mellanlandning på Bromma och flygtaxi från Sturup var Dan-Evert Eriksson på plats klockan elva på förmiddagen. Han deltog i ett möte före lunch, höll föreläsning fram till 16.30, tog den förbeställda taxin tillbaka till Sturup en kvart senare, och kunde ta av sig skorna hemma i hallen i Matfors några minuter före tio på kvällen.

För en sådan arbetsinsats, som i praktiken omfattar sju extra timmar av den egna fritiden, får Dan-Evert Eriksson 200 skattepliktiga men inte tjänste­pensionsgrundande kronor, plus ett skattepliktigt resetillägg på 400 kronor.

Omöjligt planera sin fritid

– Sju timmar, 600 kronor, suckar han. Och så ska man vara fräsch dagen efter också! Man kan inte planera sin fritid, till exempel gå en kurs varje onsdag. Man vet aldrig när arbetsgivaren eller kunderna vill ha en.

Dan-Evert Eriksson trivs med sitt jobb. Men han och kollegerna vill ha betalt för de uppoffringar uppdraget kräver. I fjol skrev de till sin ST-avdelning för att påtala det orimliga i att ställa så mycket fritid till arbetsgivarens förfogande, utan att få skälig ersättning. De dåliga villkoren kan också hota rekryteringen, befarar de.

Svår nöt för facket

– Man tappar pensionspengar på det här, konstaterar Dan-Evert Eriksson. Ingen jobbar gratis i dag, framför allt inte konsulter och specialister. Vi behöver folk som är tillräckligt kunniga, inte bara inom vårt område utan även inom hela det övriga pensionsområdet.

Restidsersättningen tycks emellertid vara en svår nöt att knäcka på SPV. Facket har länge försökt omförhandla det lokala kollektivavtalet, men just frågan om restid sätter stopp.

– Det brukar inte vara så här svårförhandlat. Det kanske har gått prestige i det, även från vår sida, funderar STs avdelningsordförande Lena Engblom Norberg.

Samtidigt ställer hon sig frågande till hur arbetsgivarens centrala företrädare, Arbets­givarverket, kan hävda att restid inte är att beteckna som
arbetstid. Hur ska man då kunna sköta ett jobb som kräver fysisk närvaro över hela landet? Det handlar om arbetsmiljö, menar Lena Engblom Norberg.

– Det finns medlemmar hos oss som har räknat ut att de på en månad reser 38 timmar utanför arbetstid, säger hon.

Johnny Eriksson, personalchef på SPV, menar att resetillägget är avsett att kompensera för den fritid som går åt till tjänste­resor.

– Men det är klart, blir man sen och inte är hemma förrän elva på kvällen blir det väldigt lite per timme, medger han.

Arbetsgivaren: inte arbetstid

I likhet med Arbetsgivarverket ser inte heller SPV restid som arbetstid; snarare som någon slags inställelsetid för att ta sig till en uppgift som ingår i ens ordinarie arbete.

– Om vi kommer att ändra ståndpunkt vet jag inte i dags­läget, säger Johnny Eriksson.

Under november möts fack och arbetsgivare på SPV för att diskutera bland annat restids­ersättningen.

Tjänsteresor startar ofta tidigt.
Tjänsteresor startar ofta tidigt.

Pengar vid resa

  • Restidsersättning kompenserar den anställde för själva restiden som går åt vid tjänsteresor. Ersättningen regleras i kollektivavtal och är skattepliktig på samma sätt som lön.
  • Traktamente utgår för merkostnader till följd av tjänsteresor utanför den vanliga verksamhetsorten, till exempel måltider och diverse småutgifter. Det är skattefritt, regleras i inkomstskattelagen och uppgår i år till cirka 200 kronor per dag.

ÄMNEN:

Arbetstider
Inlagt av PeterLundkvist (ej verifierad) lör, 11/14/2009 - 09:52
Jag arbetar på ett större företag. Hade detta företag haft en liknande syn på sina anställda när det gäller ersättning utöver 8 timmar, kunde dom nog ha lagt ner. Är det verkligen sant att staten som arbetsgivare kräver att anställda ska ge timmar till arbetsgivaren utan att få ersättning timme för timme? Traktamente och restidsersättning har vi såklart utöver övertidsersättning. Jag kan nu förstå att offentlig sektor ibland benämns som ineffektiv, inspiorationslös. Det engagemang som personalen har i en sådan organisation, med en arbetsgivaren som har en sådan syn på sin personal, kan jag förstå är lika med noll.
Det är otroligt, jag kan fortfarande inte förstå hur en arbetsgivare kräver att den anställde ska bjuda på tid som tas från familjens tid tillsammans, och inte vill betala för de timmarana. ?????? Kära aerbetsgivare, ni får de medarbetare ni förtjänar. Har ni inte förstått det??

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA