Madelaine Vilgren är förbundskassör på RFSL
Bild: Sören Fröberg
Madelaine Vilgren är förbundskassör på RFSL

Trogen medlem brinner för HBT-frågor

FÖRDJUPNING: INTERVJU2010-05-04
Madelaine Vilgren är föreslagen till omval som förbundskassör i RFSL. Hon brinner för stödet till länder som Uganda, där man vill förbjuda folk att tala med homosexuella.

 

I dagarna har RFSL kongress. Vilka är de viktigaste frågorna på kongressen?

– Inom RFSL precis som inom fackförbunden handlar det om att vi tappar medlemmar och vad vi ska göra åt det. En annan fråga gäller hur vi ska ställa oss till sexuella praktiker som bondage, disciplin och sadomasochism. Vi kommer också att ta upp smittskyddslagen, som vi tycker är felaktigt utformad. De flesta som smittar andra känner ju inte till att de själva är smittade.

 Vad gör du som förbunds­kassör?

– RFSL har en rätt omfattande redovisning. Vi har stor omsättning och många olika aktiviteter och projekt. Inte minst våra internationella projekt kräver en diger redovisning. Min funktion är väl närmast att likna vid en controller.

 Vad brinner du för?

– De internationella frågorna. Just nu jobbar vi för HBT-kvinnors rättigheter i Afrika och Indonesien, vilket är jättesvårt. Det är sådan skillnad på läget i Sverige och exempelvis Uganda. Där försöker man förbjuda folk att ha kontakt med homosexuella. Så vi måste försöka stödja och vara inlyssnade på deras nivå. Ta reda på vad de har för behov, vilket kan vara skydd och bostäder. Vi använder oss också av biståndet för att trycka på, så vi går ganska hårt fram.

 Du är aktiv i Forum Syd och i partipolitiken också?

– Ja, man får ju jobba på. RFSL är medlem i Forum Syd, som är en biståndsorganisation, så de uppdragen hör ihop. Jag sitter i Forum Syds styrelse och försöker påverka och påminna om HBT-perspektivet. Som politiker är jag socialdemokratiskt oppo­sitionsråd i Ödeshög, där jag bor, och även aktiv landstingspolitiker i Östergötland.

 Vad är den gemensamma nämnaren för dina uppdrag?

– Alla är på heltid med deltidsbetalning (skratt). Skämt åsido, jag känner starkt för att det går att förändra om man ger olika frågor tid och engagemang.

 Hur kommer det sig att du fortfarande är ST-medlem?

– Jag är väl ovanligt lojal… Det har väl bara blivit så eftersom det senaste så kallade riktiga jobbet jag hade var statligt. Jag arbetade på Lernia och innan dess på Arbetsförmedlingen. Och nu vet jag inte vilket fackförbund jag ska byta till eftersom jag inte har något annat nytt jobb, utan är aktiv i styrelser och som politiker.

 Vad får du ut av ditt medlemskap i dag?

– ST Press är en jättebra källa om man vill hänga med i vad som händer inom det statliga området. Jag följer särskilt utvecklingen inom sådana myndigheter som Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, som är viktiga i människors vardag.         

Fotnot: RFSL är riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter. Förbundets kongress äger rum
7–9 maj på Medlefors folkhögskola & konferens utanför Skellefteå.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.