Var femte statsanställd har inte fast   jobb

FÖRDJUPNING: ARBETE2007-05-29

Enligt statistik från SCB har mer än en av fem anställda inom de statliga myndigheterna någon form av tidsbegränsad anställning.

I gruppen tidsbegränsat anställda finns många olika slags tjänster: vikariat, plusjobb, tillfälliga timanställningar och projektanställningar. Där ingår också till exempel domstolarnas notarietjänster, lärosätenas doktorandtjänster och de politiskt anställda på Regeringskansliet – vilka sannolikt bidrar till att just dessa arbetsplatser har en hög andel tidsbegränsat anställda.

Enligt SCBs statistik har de flesta universitet och högskolor mellan 25 och 50 procent tidsbegränsat anställda – men det finns också lärosäten där denna grupp är större än de fast anställda.

Totalt har de statliga myndigheterna enligt SCBs statistik omkring 21 procent tidsbegränsat anställda. Räknas högskolor och universitet bort sjunker andelen till drygt 14 procent.

Siffrorna samlas in av Arbetsgivarverket, kommer från myndigheternas löneregister och avser förhållandena den 1 september 2006. I urvalet ingår samtliga anställda – utom tjänstlediga och utlandsanställda – inom alla statliga myndigheter utom affärsverk som till exempel Luftfartsverket.

Frågeställningen hur många tidsbegränsat anställda staten har är emellertid inte okomplicerad. Det är till exempel inte alltid klart vem som ska räknas som anställd. ST Press har därför valt att inte redovisa exakta siffror för enskilda myndigheter.

I materialet framträder dock några myndigheter, förutom lärosätena, där andelen tidsbegränsat anställda är särskilt stor. Till dem hör Kriminalvården och Statens institutionsstyrelse, SiS.

Måste alltid finnas ersättare

–Det beror på att vi på institutionerna måste ha ständig bemanning dygnet runt och att alla sjuka måste ha ersättare. Vi har ett stort antal vikarier för behandlingsassistenter, som är den största personalkategorin. säger STs avdelningsordförande vid SiS, Jan-Erik Berglind.

Den höga andelen tidsbegränsat anställda påverkar det fackliga arbetet. Många av medlemsärendena rör denna grupp.

–Vi får många frågor om löner och anställningsvillkor, säger Jan-Erik Berglind.

Inom myndigheterna på kulturområdet fanns och finns också många tidsbegränsat anställda. I många fall rör det sig om arbetslösa akademiker i en arbetsmarknadsåtgärd.

–För oss inom kultursektorn är den här arbetsmarknadsåtgärden ofta enda sättet för institutionerna att få pengar att anställa folk. Orsaken är att kulturinstitutionerna fått lägre anslag, säger Björn Fernström, ordförande för ST inom kultursektorn.

Under genomsnittet för andelen tillfälligt anställda ligger däremot enligt SCBs statistik Arbetsmarknadsverket, Försäkringskassan, Rikspolisstyrelsen, Skatteverket och många av myndigheterna på försvarsområdet.

Tidsbegränsad anställning

REGLERNA I DAG

Bestämmelser om tidsbegränsad anställning finns i las, lagen om anställningsskydd. Här är några exempel på när det är tilllåtet att visstidsanställa i dag:

- för viss tid, viss säsong eller visst arbete »om det föranleds av arbetets särskilda beskaffenhet« (hit hör projektanställning), tidsgräns saknas;


- om det gäller vikariat, praktik eller feriearbete;


- i högst sex månader under två år vid tillfällig arbetsanhopning;


- om arbetstagaren fyllt 67 år;


- för provtjänstgöring i högst sex månader;


- »överenskommen visstidsanställning« (paragraf 5a) får i vissa fall användas för en person i ett år under en treårsperiod.


En tidsbegränsad anställning som vikarie blir en tillsvidareanställning när man varit vikarie i tre år under en femårsperiod.

Det finns också regler om företrädesrätt till återanställning. Men företrädesrätten är svag inom staten, eftersom förtjänst och skicklighet alltid väger tyngst när någon anställs.



FÖRESLAGNA ÄNDRINGAR

I korthet innebär regeringens förslag att ändra i las följande:


- En »allmän visstidsanställning« införs som arbetsgivaren inte behöver motivera. Efter två år under en femårsperiod hos samma arbetsgivare blir visstidsanställningen en tillsvidareanställning. I praktiken betyder det att den gamla typen av projektanställning inte kommer att fungera.


- Från den 1 januari 2008 sänks tidsgränsen för vikariat. Efter två år under en femårsperiod blir vikariatet tillsvidareanställning.


- Regler om äldre anställdas rätt att räkna »extramånader« för återanställningsrätt försvinner.


Antar riksdagen förslagen gäller de – utom den ändrade tidsgränsen för vikariat – från 1 juli.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA