»Vi har inget emot ett starkt fack«

FÖRDJUPNING: RFV2004-10-13

– Facket är en viktig samarbetspart, inte minst när det är förändringar på gång och i utvecklingsfrågor. Det är viktigt att någon företräder de anställda. Ju mer desto bättre.

Så beskriver Riksförsäkringsverkets generaldirektör Anna Hedborg sin syn på facket:

Hur tycker du facket fungerar på RFV?
– Ganska bra. På sistone har jag mest haft kontakt med centrala facken när det gäller organisationen av den nya myndigheten och hur samverkan ska se ut i den. De problem som historiskt sett har funnits för dåvarande Försäkringsanställdas Förbund och senare ST inom försäkringskassan – det vill säga att Riksförsäkringsverket inte är förhandlingspart för ST inom Försäkringskassan – elimineras i och med den nya organisationen efter årsskiftet.

Varför tror du ST har svårt att rekrytera förtroendevalda?
– Det är ett bekymmer att det är så men jag vet inte vad det beror på. Som arbetsgivare har vi verkligen ingenting mot ett starkt fack.

Folk kan vara rädda att ställa upp.
– Jag känner inte igen den beskrivningen.

Varför saknas samverkansavtal på RFV?
– Det är svårt att veta vem som är orsak till det. Vi hittade inte alternativa former för en förhandlingsordning som båda parter var nöjda med. Det kan bero på att vi inte haft någon personaldirektör på ett tag.

Vill du ha en dialog med facket?
– Jag vill ha dialog.

På frågan vilka signaler Anna Hedborg gett lokala facket att hon vill ha en sådan hänvisar hon till överdirektör Adriana Lender. Det är hon som har ansvaret för RFVs interna organisation och har de fackliga kontakterna.

Lokala fackets åsikt att dess inflytande i realiteten blivit en formsak håller Anna Hedborg inte med om. Hon anser också att de anställda och facken fått all information som finns om omorganisationen.

Överdirektör Adriana Lender säger att hon verkligen beklagar att det är svårt att rekrytera fackliga representanter.

– Jag efterfrågar ett fack att tala med och engagerade människor. Det är en nackdel för arbetsgivaren om det saknas. Om lokala facket anser att något är fel i relationerna till arbetsgivaren vore det väldigt bra om de framförde det till mig. Så har inte skett under min tid som överdirektör. Enligt min uppfattning är det inte seriöst att påstå att någon anställd hos oss inte skulle våga arbeta fackligt av rädsla för repressalier.

Enligt lokala facket följer arbetsgivaren inte reglerna för tjänstetillsättning. Adriana Lender medger att det hänt att arbetsgivaren i enstaka fall handplockat någon till en tjänst.

– Men det är undantagsfall och inte vårt normala sätt att hantera tjänstetillsättningar. Facket har informerats när vi gjort avsteg från ordinarie rutiner, säger hon bestämt.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA