Visst är vi öppna – men inte när det gäller homo- och bisexuella

FÖRDJUPNING: DISKRIMINERING2004-09-24

Temos nyaste attitydmätning i arbetslivet visar att EUs Equal-program behövs för att påverka människors »nedärvda« attityder, som kan vara diskriminerande.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Attitydmätningen »Så toleranta är vi«, som gjordes hösten 2003, visar att vi har en öppen attityd när det gäller jämställdhet och i vår syn på invandrare.


Men när det handlar om homo- och bisexuella minskar öppenheten: 66 procent av kvinnorna och 63 procent av männen ville inte ens svara på Temos frågor.

Variationerna mellan branscher och utbildningsgrad är stor. Personer med högre utbildning anser oftare att arbetsplatsens attitydklimat är öppet.

Störst är »bögskräcken« på mansdominerade arbetsplatser som transport, bygg och fastighet. Jämställdast är det inom kvinnodominerade arbetsplatser: skola, förskola och landsting. Landstinget verkar ha störst toleransnivå för samtliga grupper.
Även i gruppen egenföretagare visar sig bristen på öppenhet mot homosexuella, invandrare och funktionshindrade. En tänkbar förklaring är att egenföretagare av ekonomiska skäl vill »minimera risken« när de anställer någon.

Även ledarskap kopieras, upprepas och återupprepas för att minimera riskerna. Denna benägenhet kan – enligt TCOs ordförande Sture Nordh, som deltog vid presentationen av attitydundersökningen – vara en förklaring till att så få kvinnor återfinns i höga befattningar i till exempel näringslivet.

Equal-programmet

I Sverige pågår ett femtiotal projekt inom EUs Equal-program.

Ett är Paraplyprojektet, som vill öka kunskapen om mångfald på arbetsplatsen. Man vill även skapa opinion mot diskriminering och för ändrade attityder. Projektet sker i ett utvecklingspartnerskap mellan Försäkringskassornas förbund, Handikappförbundens samarbetsorgan, Riksidrottsförbundet, Skandia och Fackförbundet ST.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA