Jojje Olsson är journalist och författare och driver nyhetssidan Kinamedia.
Bild: Mela Pan
Jojje Olsson är journalist och författare och driver nyhetssidan Kinamedia.

Jojje Olsson: Kinas agerande avgör framtidens klimat

KRÖNIKA2021-11-08

När Publikt går till tryck avgörs planetens framtid i Glasgow. Men den viktigaste aktören närvarade inte ens vid COP26. Kinas president Xi Jinping uteblev från FNs klimatmöte, och skickade heller inte dit någon av de ledande politikerna i landets politbyrå.

Det är synd, eftersom Kina sedan 2006 är det land som släpper ut mest koldioxid. Jag tillbringade själv de följande tio åren i landet, en period då utsläppen fortsatte att stiga. Enligt Rhodium Group släppte Kina 2019 ut mer växthusgaser än alla 37 medlems­länder i OECD tillsammans, inklusive USA och stora delar av Europa. Även per capita förorenar Kina nu mer än EU.

Att vistas bland lyftkranar, kolkraftverk och trafikstockningar i någon av landets över 100 miljonstäder gav en förståelse för att utsläppen inte främst kommer från tillverkningen av exportvaror som konsumeras i väst.

Det syns i en kartläggning av Kinas utsläpp som Centre for Research on Energy and Clean Air gjort. En rad statliga bolag har ett större klimatavtryck än många nationer. PetroChina släpper ensamt ut 881 miljoner ton koldioxid om året, mer än Sydkorea och Vietnam tillsammans. Utsläppen från Huaneng Power likställs med Storbritanniens, medan China National Building Material Group ligger på samma nivå som Frankrike.

Som företagens namn ger vid handen ligger energiframställning – som till 75 procent kommer från kol och olja – bakom lejonparten av Kinas utsläpp, tillsammans med en byggboom understödd av statliga stimulanser.

Sveriges utsläpp på drygt 50 miljoner ton koldioxid om året är en klen rökpust i jämförelse. Det betyder inte att Sverige ska vara passivt. Men det finns åtgärder som spelar större roll för klimatförändringarna än vad Bromma flygplats och svenska bensinpriser gör.

Detta har väljarna redan förstått. Enligt en ny undersökning från Novus anser flest svenskar att ”ekonomiska påtryckningar mot de länder som släpper ut mest” är den viktigaste klimatpolitiska åtgärden. Exempelvis diskuterar Europaparlamentet en koldioxidskatt på importvaror, som Kina talande nog motsätter sig.

Givet den statliga kontrollen över Kinas ekonomi skulle utsläppen kunna minska fort om den politiska viljan verkligen fanns. Men andra prioriteringar har företräde. För att råda bot på en plötslig energibrist, beordrades landets kolgruvor under hösten att öka den årliga utvinningen av kol med över 200 miljoner ton.

Tack vare sitt ekonomiska inflytande kommer Kina undan med mycket. Företag vågar inte kritisera fångläger för etniska minoriteter i Xinjiang. Hollywood törs inte ha kinesiska skurkar. Löftena om ett demokratiskt Hongkong kan brytas utan konsekvenser.

Det vore ödesdigert för oss alla om klimatet blev ännu en i raden av frågor som ledarna i Peking slipper stå till svars för.

Jojje Olsson, journalist och författare och driver nyhetssidan Kinamedia.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA