Tensta Gospel Choir fyller 20 år, och nu vill kören nå ut mer än vad man gjort tidigare. »Jag har en dröm att vi ska snurra frekvent på radio och hamna på topplistor«, säger kör­ledaren Cedwin Sandanam.
Bild: Casper Hedberg
Tensta Gospel Choir fyller 20 år, och nu vill kören nå ut mer än vad man gjort tidigare. »Jag har en dröm att vi ska snurra frekvent på radio och hamna på topplistor«, säger kör­ledaren Cedwin Sandanam.

Gospelkören som bryter ny mark

KULTUR: KÖRSÅNG2016-03-22

En gång i tiden startade Tensta Gospel Choir som ett integrationsprojekt. Nu firar kören tjugoårsjubileum och bokningarna rullar in. Linda Pira, Sabina Ddumba och Lykke Li är bara några av alla artister som har haft kören som en språngbräda.

Av:  Anders Dahlbom

– Noo, noo, noo …

Ett svartklätt gäng står i en ring i Norrmalmskyrkans foajé och mjukar upp rösterna. Någon i ringen knäpper med fingrarna för att hålla takten. Fler körmedlemmar släntrar in och kramar om sina vänner innan de också börjar sjunga upp.

Det är måndagskväll och vanligtvis brukar Tensta Gospel Choir vara på hemmaplan i Tenstakyrkan vid den här tiden. Men den här kvällen ska kören sjunga i Norrmalmskyrkan, när Martin Luther King-priset delas ut.

Körledaren Cedwin Sandanam går omkring i strumplästen i kyrkan i svart mössa och med ett kors hängande runt halsen. Han kollar ljudet och fixar med notställ. När kören börjar sjunga visar han med stora gester hur de ska trycka på och hålla igen.

Inför sista låten pratar Cedwin Sandanam till publiken om hopp och glädje, och när kören får upp tempot med en rusig version av gospellåten Make it to that city kommer alla besökare upp på fötter.

Pristagaren Malena Ernman hyllar kören.

– Jag kan inte konkurrera med er i Tensta, det går inte. Ni är fantastiska, jag är ett stort fan, säger hon. 

Tensta Gospel Choir fyller tjugo år i år. Från starten var det ett uttalat integrationsprojekt, och en fristad för unga från droger och alkohol. På senare år har kören synts allt mer i sammanhang som ligger utanför kyrkan. De har sjungit på hiphopgalor, turnerat framgångsrikt med Jenny Wilson och spelat in en singel med Danny Saucedo.

Under 2016 kommer kören att synas än mer, uppträda på festivaler och klubbscener. De får mängder av förfrågningar.

Kören har också varit ett första steg för många framgångsrika artister.

Sabina Ddumba, Mapei och Lykke Li är några av de artister som har sjungit med Tensta Gospel. Grammisvinnaren Linda Pira började i Tensta Gospels ungdomskör runt 2002 eftersom Lauryn Hill sjunger gospel i filmen En värsting till syster 2.

– Jag hade prövat en del körer men de var för poppiga. Här kastades jag rakt in i den amerikanska soulvärlden. Det var mångkulturellt och det spelade ingen roll vilken gud man trodde på. Kören gav en euforikänsla som jag inte hade fått tidigare, säger Linda Pira.

Körledaren Cedwin Sandanam är själv gammal körmedlem och sedan 2005 ledare för Tensta Gospel Choir. Det är han som bestämmer repertoaren och styr upp det praktiska.

– Det går inte att säga riktigt hur det brukar vara när vi sjunger. Mycket har att göra med vad jag har för visioner. Och visionen nu är att nå utanför kyrkans väggar, säger han.

Det är inte alltid själva musiken som är det viktigaste. Det som sägs mellan låtarna kan betyda mer.

– Gospel har ett starkt budskap.

I kören pratar vi mycket om texterna, vad de kan betyda även för den som inte kallar sig kristen. Om man inte kan föra fram ett budskap så blir det inte gospel. Inte för att förringa pop eller rock, men vi måste sjunga med innerlighet.

Han berättar om en gospellåt som de inte riktigt fick till förrän de länge pratat igenom vad texten betydde. När de sedan började sjunga låten igen lät det fantastiskt.

I dag fungerar kören fortfarande som en sorts fristad. Den rymmer kristna, muslimer och ateister. Att allt fler rycker i kören och vill ha med den i olika sammanhang är smickrande – men får inte bli det viktiga, säger Cedwin Sandanam.

– Då blir det lätt elitism och vi riskerar att tappa kärnan i gospelbudskapet, säger han.

Samtidigt ser körledaren ljust på framtiden.

– Jag har en dröm att vi ska snurra frekvent på radio och hamna på topplistor. Vi vill spela in en skiva. Och vi jobbar med ett bokningsbolag som tror på oss. Det är otroligt roligt och inspirerande.

En som länge har saknat kören är Linda Pira.

– Senaste åren har jag rappat så mycket att stämbanden slitits. Jag vill sjunga vanligt, så jag har nu börjat i kören igen. Jag kan smita i väg från familjen en kväll i veckan och bara vara. Det ger så mycket både för rösten och själen. Att sjunga i kören är det bästa jag varit med om i livet, säger hon.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA