Henna i håret och andra schabloner

KULTUR: SANNA TÖRINGE2003-12-16
Av:  Sanna Töringe

Karavaner med kameler, broderade tält och dansande dervischer. Sagan och historien förenas i färgstarka bilder i Jason Goodwins Horisontens härskare, som beskriver det osmanska rikets historia.
(Översättaren har valt att använda begreppet osmansk i stället för ottomansk.)
Boken är så späckad av för mig okända namn och händelser, att jag till en början har problem med att ta mig igenom den ganska snåriga och oklara texten. Men sedan, när jag börjar få sammanhangen klara för mig, är det roligt.
Osmanerna hade en välorganiserad och i stort sett oövervinnerlig armé, med en elittrupp som bestod av bortrövade kristna pojkar. Under sexhundra år drog de genom tre kontinenter för att lägga under sig land efter land.
Kunskap om det osmanska riket bildar en bra bakgrund till dagens historia. Hunden skäller, karavanen går vidare, som det gamla ordspråket säger.

Anita Goldmans Mållös är en samtidsskildring där alla personer är som de förväntas vara, med etiketterna prydligt påklistrade.
Men kvinnor som var unga och politiskt engagerade på 70-talet behöver inte ha hennafärgat hår och Gudrun Sjödénkläder. Det är en tröttsam schablon som har använts alldeles för många gånger.
Mannen i berättelsen står med böjd rygg och diskar vällingflaskor, föraktad av sin kortsnaggade kvinna. Deras barn som är tvillingar visar redan som späda sin biologiska egenart. Flickan mjuk, pojken bråkig.
Jag känner igen tongångarna från väninnor som säger, att de alltid vetat att skillnaderna mellan könen mer beror på gener än på uppfostran. För mig känns det nattståndet.
Men det tema i boken som behandlar relationer mellan styvbarn och styvmödrar är mycket intressant. I sagor och myter framställs styvmödrar alltid som elaka eller till och med farliga, medan styvfäder är goda eller neutrala.
Detta ämne har Goldman utforskat på ett bra sätt, med tydligt könsperspektiv.

Jag har en gammal favorit som heter Annie Proulx. I hennes roman Sjöfartsnytt finns figurer som verkligen har stannat kvar i mitt hjärta. Snart ska boken filmatiseras av Lasse Hallström.
Nu har författaren kommit ut med en novellsamling, Berättelser från vidderna. Där finns det gott om både god sentimentalitet, leda och råhet.
Alla utspelar sig i Wyoming, i trakterna runt Klippiga bergen. Vinden blåser över prärien och det är precis som man fantiserar om att det ska vara, med märkliga människor och ensamma, smutsiga hundar på väg bort. ”… a poor lonesome cowboy a long way from home…”

Böcker:

Jason Goodwin: Horisontens härskare. Det osmanska rikets
historia
. (Översättning: Margareta Brogren. Norstedts)
Anita Goldman: Mållös (Natur och kultur)
Annie Proulx: Berättelser från vidderna (Översättning:
Lena Fries-Gedin. Forum)

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA