Nödvändig bok för fågelbordsspioner

KULTUR: BÖCKER2008-03-11

Sanna Töringe om författare som tystnar i förtid, matböcker och en fågelbok.

Författare som tystnar i förtid lämnar efter sig stor sorg, för man kan inte låta bli att tänka på vad de mer skulle ha kunnat skriva.


Den ryska judinnan Irène Némirovsky mördades i Auschwitz, drygt fyrtio år gammal. Hon var då en stor författare, med flera fantastiska romaner bakom sig. Det är intressant att Bonniers gav ut henne på 30-talet. Nu är hon återupptäckt och ges ut på nytt över hela världen.

Jag har tidigare skrivit om Balen och Höstflugorna, som båda förmedlar en alldeles särskild stämning. I Ensamhetens vin, översatt av Dagmar Olsson, fladdrar samma spetsgardiner i Sankt Petersburg, lite solkiga och trasiga i kanten. Det är tiden för revolutionen och med denna dramatiska bakgrund beskrivs en flickas utveckling till ung kvinna.

Némirovsky använder egna erfarenheter, gissar man. Det är hennes eget kött och blod och hon mal det om och om igen, in på knotorna. Att vara halvstor flicka är att se allt och förakta allt.

Parallellt med denna roman om borgerskapets upplösning har jag läst Bengt Jangstedts stora biografi över Majakovskij och den revolutionsglada kretsen kring honom. Den heter Med livet som insats och har getts ut av W&W.

Det har varit en spännande blandning.

                                                     — •l• —

Men egentligen tänkte jag att denna krönika skulle handla om mat. Och kanske om fåglar, om det finns plats. Det är det som är så roligt, att ha frihet att hoppa från ämne till ämne. I överflödet av översatta kokböcker finns en snygg pärla av Jody Vassallo, Salt & peppar, utgiven på Natur&Kultur.

Det är en användbar källa att ösa ur, här finns grundrecept både på saltlake, gomiso och på tequiladrinken margarita, där det ju ska vara en saltrand på glaset. Här finns recept från världens alla hörn på rätter där peppar eller salt är en viktig del.

Välgjort och vackert, men jag letar förgäves efter det godaste som jag någonsin har ätit, nykokta krabbor med grönpeppar som i en liten kuststad i Kambodja. Nå, jag får nöja mig med den peppriga currydressingen från Thailand.

En annan gammal favorit är Tore Wretmans klassiska Svensk husmanskost med illustrationer av Slas. Oumbärlig. Nu är den utgiven på nytt av Forum.

Jag säger bara plommonspäckat revbensspjäll eller de Wretmanska köttbullarna med både ox-, kalv- och fläskfärs. Wretman är bra på att skriva, lakoniskt och kort. Han börjar receptet på stekt fläsk så här: »Det är en konst att steka fläsk.«

                                                     — •l• —

Det är också en konst att inte skriva för långa krönikor. Men fåglarna måste med! Vanliga fåglar i trädgården av Tommy Dybbro och Lars Gejl, Albert Bonniers förlag, översatt från danskan av Roland Staav. Fina foton, suveräna teckningar och det mesta man behöver veta om de varelser som man ständigt och med stor glädje spionerar på.

                                                     — •l• —

Sanna Töringe är kulturjournalist. Hon tipsar om böcker i ST Press.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA