Odla spenat som munkarna i Sala

KULTUR: BÖCKER2008-08-20

Sanna Töringe har hittat inspirerande böcker om kloster och klosterträdgårdar.

En god essäist kan skriva om precis vad som helst. En text om klädnypor kan då bli så spännande att man sitter käpprak i sin stol och intar meningarna med vidgade ögon och vibrerande hjärna. Det ska förstås vara initierat och kunnigt om klädnypans historia, gärna med både globalt och lokalt perspektiv.

Men det räcker inte. En essä måste också vara uppbyggd med personliga penseldrag. Fast inte för mycket förstås, för då tippar det lätt över till kåseri, vilket är det värsta som kan hända.

Fredrik Sjöberg är en god essäist.

I Den utbrände kronofogden som fann lyckan (Bokförlaget Nya Doxa) får läsaren hoppa vilt mellan till synes så skilda ämnen som röd flugsvamp, kaffe, författaren Nabokov och en kall pilsner i Quebec.

Men spräckligheten är bara skenbar och i det mönster som framträder syns författaren tydligt. Han står stadigt på en hög sten och betraktar världen med fast blick genom sin kikare. Det gör han mer än väl, men då och då vänder han linsen bakfram för att låta sig sugas in bland grässtrån och blomflugor.

Läs också Flugfällan och Flyktkonsten, även de utgivna på samma förlag.

                                                 — •l• —

Någon som vill resa till Italien i höst? Min dröm har länge varit att få bo på Istituto Catecumeni, som är ett kloster mitt inne i Venedig. Pippi Engstedt ger i sin guidebok Kloster, vistelser i stilla rum (bokförlaget Arena) förslag på olika övernattningsställen, både i Sverige och övriga Europa.

Det är en välgjord, vacker bok med mycket information, både om arkitektur, historia, det dagliga klosterlivet och vad man ska tänka på som tillfällig gäst. Jag kan gissa att man framförallt måste tänka på att boka sitt rum i god tid.

                                                 — •l• —

Är man lycklig nog att ha fått plats kan man gärna ta med sig Lena Israelssons fina Klosterträdgårdar (Wahlström och Widstrand).

I årets stora hög av trädgårdslitteratur är det denna jag uppskattar mest.

Den är som ett stycke grundforskning av bästa sort, inspirerande och lättillgänglig. På baksidestexten kan man läsa att författaren nu förverkligat sitt drömprojekt och jag förstår detta, för munkars och nunnors växtsamlande, lukande och planterande är en viktig del av trädgårdshistorien.

Bilderna är mycket inspirerande, jag vill genast göra en pergola som den i Santa Croce i Rom, eller lära mig allt om rankspenat och nakenpumpa, som odlas av munkarna i Heliga Korsets brödraskap i Östanbäck utanför Sala.

                                                   — •l• —

Sanna Töringe är kulturjournalist.
Hon tipsar om böcker i ST Press.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA