Dags att satsa på den digitala arbetsmiljön

LEDARE2018-03-28

Dåliga it-system har ett högt pris. De leder till ineffektivitet, stress och frustration. Arbetsgivarna måste säkerställa att alla medarbetare har arbetsredskap som underlättar jobbet.

Handläggare på statliga myndigheter utför en stor del av sitt arbete i arbetsplatsens it-system. Att de ska vara anpassade för uppgiften och underlätta jobbet borde vara en självklarhet.

Men mängder av statsanställda kan vittna om att deras viktigaste verktyg snarare försvårar deras arbetsvardag. Ofta krävs en mängd knapptryck och klick för att göra sådant som borde gå enkelt.

Samma information kan behöva matas in flera gånger i system som inte kommunicerar med varandra. Ibland är väntetiderna långa och krascherna täta.

Publikt har tidigare i år berättat om att medarbetarna på Arbetsförmedlingens kundtjänst upplever att krånglande it-system skapar stress och frustration. Problemen gör det svårare att hjälpa de arbetslösa.

Och de anställda mår dåligt av situationen. ”Vi ser att många kolleger är på gränsen för vad de klarar av”, berättade skyddsombudet Tobias Olsson.

De är inte ensamma. Åtskilliga undersökningar har visat att it-strul är ett allvarligt arbetsmiljöproblem på många arbetsplatser. Det måste tas på större allvar.

För när systemen inte fungerar blir människor inte bara irriterade – de riskerar också att bli sjuka.

Brister i systemen kan även få andra allvarliga konsekvenser. I detta nummer rapporterar Publikt om att Arbetsförmedlingens ärendesystem enligt Justitieombudsmannen hindrar arbetsförmedlarna att följa förvaltningslagens krav på att myndighetsbeslut ska motiveras.

I de granskade besluten hos Arbetsförmedlingen bestod motiveringarna ”i princip av enstaka ord”, något som myndigheten förklarar med att it-systemet bara har ett begränsat utrymme för texten. Det är anmärkningsvärt att man inte, trots tidigare kritik, har löst ett så allvarligt problem.

Beslutsfattare och arbetsgivare måste börja se det slöseri en dålig digital arbetsmiljö orsakar. I en forskarrapport som Arbetsmiljöverket tog fram 2015 beräknades kostnaderna för it-strul i form av ohälsa och bristande effektivitet uppgå till mångmiljardbelopp.

Facket kan spela en viktig roll genom att uppmärksamma problemen och driva på för bättre lösningar. På många arbetsplatser har ST-företrädare tagit upp frågan, och förbundet har också ställt krav på att medarbetare ska få vara delaktiga i utformningen av nya digitala verktyg.

En metod för att uppmärksamma den digitala arbetsmiljön på arbetsplatsen kan vara att genomföra särskilda it-skyddsronder i syfte att hitta tidstjuvar och kartlägga brister, för att sedan formulera en handlingsplan för förbättringsåtgärder.

Men för att alla ska kunna få en god digital arbetsmiljö krävs framför allt att arbetsgivarna satsar de resurser som behövs – inte minst i utvecklingsarbetet.

Det är viktigt att dra nytta av den forskning som finns på området och lyssna noga på medarbetarnas behov. Då kan handläggare få it-system som hjälper dem i deras viktiga arbete, i stället för att hindra dem.

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA