De försöker krossa facket

LEDARE2005-10-18
Av:  Jan-Åke Porseryd

Avskedandet av Per Johansson, facklig ordförande i tunnelbanan i Stockholm, är naturligtvis ett grovt övergrepp mot Johansson personligen, men också en oförsonlig attack mot hela den fackliga rörelsen.

Connex, som driver tunnelbannen i Stockholm, vrider helt plötsligt tiden tillbaka ett sekel, till 1900-talets början, då arbetsgivare efter behag sparkade fackliga ledare som påtalade missförhållanden i bolaget.

Det svenska facket har drivits på defensiven under senare år. Attackerna mot svensk arbetsrätt och kollektivavtalen, underblåsta av Svenskt Näringsliv, hårdnar; Connex skamliga agerande är ytterligare ett exempel. Företaget får fullt stöd från arbetsgivarorganisationen Almega (en av STs motparter).

Connex är ett multinationellt företag, som driver allmänna tranporter på entreprenad i hela världen. I Sverige har företaget mer än 8 000 anställda och driften av tunnelbanan i Stockholm på uppdrag av SL är största enskilda projekt.

Connex ingår som ett dotterbolag i koncernen ”Veolia Environnement” med 251 000 anställda och med säte i Paris.

Koncernen kan sägas vara en spjutspets för privatiseringssträvanden av offentliga nyttigheter. Den har fyra verksamhetsområden – vattenförsörjning, sophantering, energiförsörjning och allmänna transporter. Koncernen gjorde förra året en vinst före skatt på mer än 5,5 miljarder svenska kronor.

Connex svenska vd Pelle Svensson avslöjar med några ord i en radiointervju sin syn på facklig verksamhet i hans företag: ”Man kan konstatera att det drivs en politisk kampanj som inte hör hemma i en avreglerad och konkurrensutsatt verksamhet…” .

Vad Sekoklubben vid tunnelbanan gjort, med Per Johansson som ordförande, är att påtala säkerhetsbrister i tunnelbanan. Det handlar om de anställdas arbetsmiljö, men också om säkerheten för resenärerna. Ett sådant reguljärt fackligt arbete hör alltså inte hemma i Connex, enligt vd:n.

Det tycks som om Connex helt struntar i den svenska arbetsrätten som byggts upp sedan 1970-talet med extra starkt skydd för fackliga förtroendemän genom t ex medbestämmandelagen, förtroendemannalagen och LAS. På Connex ska det uppenbarligen råda facklig tystnad.

Per Johansson har avskedats pga ”illojalitet” – han har berättat om säkerhetsbristerna – och ”kränkande beteende”. Connex har upprättat en lista på elva punkter om ”kränkande beteende”. Det är löjeväckande anklagelser, som närmast intygar att Per Johansson är den stridbare facklige ledare som hans arbetskamrater önskade när de valde honom till ordförande.

Därför är det ett självklart fackligt krav att kräva att Connex tar tillbaka avskedandet. Fackförbundet Seko och Internationella Transportarbetarefederationen har ställt kravet liksom en strid ström av sympatiuttalanden. Nu inleds förhandlingar som sannolikt så småningom slutar i Arbetsdomstolen.

Per Johanssons avsked berör inte bara honom själv. Det berör fackliga medlemmar på landets alla arbetsplatser.

Får Connex rätt i Arbetsdomstolen, så kan det öppna dörren för en mycket kall framtid för det fackliga arbetet.

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Inlagt av Robert Lundqvist (ej verifierad) mån, 10/24/2005 - 11:39
I ledaren om Connex och uppsägningen av Per Johansson har Jan-Åke Porseryd helt rätt, Connex agerande är skandalöst. ST:s uttalande mot Connex agerande är givetvis positivt. Det är dock nödvändigt att ST agerar ännu hårdare mot Connex uppsägning.
På min arbetsplats, Luleå tekniska universitet, är samtalstonen mellan fack och arbetsgivare oftast rätt lugn i de flesta sammanhang, och det bör den ju få vara när det inte krävs mer. "Om" det i någon fråga här hos oss eller på andra arbetsplatser visar sig befogat för de fackliga företrädarna att agera mer högljutt än vi normalt sett behöver göra så ska man inte behöva vara orolig för att bli av med jobbet.

Nu kan uppsägningen gå till Arbetsdomstolen som sägs i ledaren. Det kan leda till att Connex förlorar, men att de ändå vinner. En förlust där de tvingas betala ut skadestånd kostar förstås en del, men likafullt skulle det visa att det är rätt lätt att göra sig av med misshagliga personer och tysta fackligt aktiva. Gissa vilken sida den samlade arbetsgivarsidan står på?

Enda sättet att verkligen vinna är att se till att Connex tar tillbaks uppsägningen. Jag tror inte det kan inte åstadkommas genom processen i Arbetsdomstolen, utan enda sättet torde vara att göra det så obehagligt för Connex, för SL och för ansvariga politiker som nu försöker blunda att man hellre väljer att återanställa Per Johansson. ST måste agera för att fackföreningsrörelsen organiserar en politisk strejk.
Inlagt av Anders Kling (ej verifierad) sön, 10/30/2005 - 19:58
Återigen ett exempel på hur ST Press blivit en obehaglig politisk pamflett för vänsterintressen.

Jag trodde ni var för kollektivavtal? Varför är det OK för Seko att bryta kollektivavtalet och gå ut i vild politisk strejk?
Inlagt av Robert Lundqvist (ej verifierad) mån, 10/31/2005 - 16:59
I mitt tidigare inlägg förespråkade jag en politisk strejk, och Anders K har argumenterat mot detsamma. Nu kan jag inte regelverket till fullo, men det är såvitt jag vet inte alls som Anders K hävdar, att en politisk strejk är "vild" och ett brott mot kollektivavtal.
Nej, facken har enligt gällande avtal rätt att agera i politiska frågor, bland annat med utlysande av strejker. Visst, det finns säkert begränsningar i avtalen kring hur detta får göras, men det är alltså inte alls "olagligt". Och när ska facket organisera för samling kring en politisk fråga om inte i en fråga som denna?

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA