Större insatser krävs för att möta coronakrisen

LEDARE2020-06-08
Ekonomiskt stöd från staten är centralt för att rädda arbetstillfällen såväl i företag som i statliga verksamheter. Men det krävs också andra åtgärder för att värna viktiga verksamheter, skriver Publikts chefredaktör Alexander Armiento.

Coronapandemin har förändrat vår tillvaro denna vår. Många har själva drabbats av viruset eller har anhöriga som blivit svårt sjuka eller dött. Den ekonomiska kris som smittan orsakat har lett till att mängder av människor förlorat sina jobb. Andra har korttidspermitterats med stöd från staten.

Så är läget exempelvis på Skansen, som Publikt besöker i detta nummer. Men de besparingar som friluftsmuseet gjort genom att korttidspermittera medarbetare och säga upp alla säsongsanställda räcker inte för att väga upp de uteblivna intäkterna när nästan inga besökare kommer. Det är en situation som Skansen delar med många kulturinstitutioner.

Därför var beskedet från regeringen, Centerpartiet och Liberalerna om ett ekonomiskt stöd på 319 miljoner kronor till 29 kulturinstitutioner mycket välkommet. Allra viktigast var det sannolikt för de museer som är statliga myndigheter och därmed inte får korttidspermittera sin personal, exempelvis Vasamuseet.

Men precis som för många företag räcker inte ens ett frikostigt statligt stöd för att rädda alla jobb på kulturinstitutionerna i denna djupa kris. Statens maritima och transporthistoriska museer, där Vasamuseet ingår, har varslat om uppsägning av 69 anställda. Det är uppenbart att både våra gemensamma institutioner och den svenska arbetsmarknaden kommer att påverkas mycket kraftigt av coronakrisen.

Därför behöver statens åtgärder vara ytterst kraftfulla. Regeringen har presenterat åtskilliga stödpaket och regeländringar, men det saknas ännu flera pusselbitar.

Att myndigheter inte får korttidspermittera är inte bara ett problem för museer utan även för andra verksamheter som är beroende av intäkter – som Luftfartsverket. Som Publikt rapporterade i förra numret har affärsverket varslat 500 av sina 1 100 anställda. Trots att flygtrafiken är en central del av vår infrastruktur har regeringen i skrivande stund ännu inte agerat för att hindra den stora kompetensförlust som hotar.

På Arbetsförmedlingen, som ska möta de många nyblivna arbetslösa, är läget bekymmersamt efter förra årets hårda nedskärningar. Ändå ska den kontroversiella omstöpningen av myndigheten fortsätta – en energikrävande process som borde pausas så att medarbetarna och organisationen kan fokusera på att utföra sitt viktiga uppdrag.

Publikt kommer att fortsätta bevaka coronakrisens omfattande följder för ­statliga och statsfinansierade verksam­heter och för arbetsmarknaden i stort – både i kommande nummer och på sajten publikt.se. Förhoppningsvis får redaktionen snart skriva om mer positiva nyheter, både vad gäller virusets spridning och åtgärderna för att begränsa dess effekter. 

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.