11 500 får indragen dagpenning

ARBETSMARKNAD2015-04-21
För 11 500 arbetslösa väntar en indragen dagpenning, för att de inte lämnat sin aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen i rätt tid. Det är i första hand utrikes födda och lågutbildade som missat reglerna, skriver Arbetet.

I mars fick 33 500 personer ett brev från Arbetsförmedlingen om att de inte följt gällande regler genom att lämna in en aktivitetsrapport, skriver Arbetet. 11 500 av dem har missat att lämna aktivitetsrapport också i april, och då väntar indragning av dagersättningen för en dag. Det är en del av de nya regler som gäller arbetslösa med aktivitetsstöd. Den som inte lämnar sin aktivitetsrapport får en varning första gången det händer. Andra gången dras ersättningen in för en dag. I tredje steget dras ersättningen in för fem dagar, fjärde steget tio dagar och femte steget blir 45 dagars avstängning från ersättning.

I april var det 31 000 av dem som borde lämnat aktivitetsrapport som inte hade gjort det. 26 000 av dem varnades i enlighet med det första steget i sanktionstrappan.

”Jag hade nog väntat mig en större minskning. Den kanske kommer nästa månad i stället när de första arbetslösa har fått en sanktion”, säger Arbetsförmedlingens projektledare Göran Åhman till Arbetet, som kommentar till att så många inte lämnat rapporten trots varningen föregående månad.

De nya reglerna gäller mellan 160 000 och 170 000 arbetslösa ungdomar och långtidsarbetslösa, skriver tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.