120 miljoner mot sexuella trakasserier

#METOO2018-08-13
Regeringen satsar ytterligare 120 miljoner kronor mot sexuella trakasserier, våld och kränkande behandling. 95 miljoner går till att stärka statliga myndigheters arbete och 25 miljoner till kommunernas socialtjänst.

De myndigheter som får dela på 120 miljoner kronor i spåren från #metoo-uppropen är Arbetsmiljöverket, Skolverket, rättsväsendet och socialtjänsten. Arbetsmiljöverket får 25 miljoner kronor. 

”Det är uppenbart att det inte gjorts tillräckligt för att komma tillrätta med kränkningar och sexuella trakasserier i arbetslivet. Flera av de vittnesmål som gjorts i #metoo-uppropen visar det. Därför är det bra att arbetsgivare nu får stöd i form av informationsinsatser så att de kan arbeta mot kränkningar och sexuella trakasserier”, kommenterar jämställdhetsminister Lena Hallengren, S, i ett pressmeddelande.

Arbetsmiljöverket kommer att använda 10 miljoner kronor till informationsinsatser till arbetsgivare för att motverka sexuella trakasserier i arbetslivet, och 15 miljoner kronor till kompetensutveckling för regionala skyddsombud för att genomföra informations- och utbildningsinsatser på arbetsplatser.

Skolverket får 50 miljoner kronor som ska användas för att stärka sex- och samlevnadsundervisningen och fördelas till olika organisationer. Brottsoffermyndigheten och Domstolsverket får 10 miljoner kronor vardera för att informera och utbilda om samtyckeslagen. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.