132 000 jobbchanser i staten

ST2009-09-23

Inom fem år kommer 132 000 möjligheter till anställning i staten att öppnas, framför allt för unga och välutbildade. Det visar en färsk rapport från ST.

Varannan statlig anställd kommer att bytas ut de närmaste fem åren. Det är slutsatsen i en rapport ST ställt samman efter en enkät med rekryteringsansvariga hos 217 statliga arbetsgivare. Störst möjlighet att få ett jobb i staten har unga välutbildade personer.

– Det är två saker som är speciella för staten. Dels är det pensionsavgångarna, där ungefär var fjärde anställd kommer att gå i pension de närmaste tio åren. Dels är det att staten inte berörs av den ekonomiska krisen som andra sektorer, säger utredaren Roger Syrén på ST.

Rapporten visar att sex av tio statliga arbetsgivare vill stärka den övergripande kompetensen bland de anställda. Det handlar om till exempel yrkeskompetens, utbildningsinriktning och arbetslivserfarenhet. Två av tre arbetsgivare säger att de vill anställa fler med högskoleutbildning.

Störst behov att nyanställa har staten inom sektorerna miljö/naturvård, rättsväsende, högre utbildning och forskning, affärsverk och infrastruktur, kultur och media. Bland d yrken som rapporten spår kommer att stå högt i kurs finns ingenjörer, ekonomer, IT-specialister, jurister, lärare/forskare, miljövetare, personalvetare, poliser samt statistiker/matematiker.

I samarbete med gratistidningen Metro har ST tagit fram en annonsbilaga som följde med tidningen på onsdagen. Hela bilagan bygger på ST-rapporten och har finansierats med annonser, bland annat från ST och STs a-kassa. Men också av ett antal statliga arbetsgivare.

– Det är viktigt för facket att påverka synen på staten som arbetsgivare. Vi vill ge en god bild av arbetet i staten och lyfta fram de insatser som görs av våra medlemmar. Men ansvaret för att lyfta fram staten som arbetsgivare ligger naturligtvis främst på de statliga myndigheterna och bolagen, säger Roger Syrén.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Arbetsmarknad
Inlagt av Anna (ej verifierad) fre, 10/23/2009 - 14:26
"132 000 jobbchanser till unga och välutbildade"! Hm!
Synd att 60-talisternas erfarenheter och kompetens inte värderas högre. Statliga verk tycks inte alls vilja anställa oss medelålders som är både erfarna och kompetenta arbetsmässigt.
Undertecknad är arbetssökande och har ringt, mejlat och skrivit till flera statliga verk vid ett flertal tillfällen, men bara fått nobben. Man vill inte ens ha oss som praktikanter.
Uselt!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA