22 riskerar mista jobben på Midlanda

LFV2004-08-23

På Midlanda flygplats har 22 anställda varslats om uppsägning. Enligt flygplatschefen är främsta orsaken den hårda konkurrens som kräver rationaliseringar och kompetensväxling.

– Det här ett dråpslag mot oss anställda på flygplatsen, säger en upprörd Lennart Dahlin, STs arbetsplatsombud på Midlanda och vice ordförande i division flygplatsgruppen. Vi är nästan för få redan idag för att klara våra åtaganden.

Totalt arbetar idag 60 personer på Midlanda, flygplatsen mellan Sundsvall och Härnösand. Det rör sig om säkerhets-, ramp- och fältpersonal. Av dem har Luftfartsverket varslat 22 om uppsägning på grund av arbetsbrist. Officiella orsaker är lönsamhetsproblem och att den inrikes flygtrafiken inte ökar överallt.

– Varken ST eller Seko har deltagit i den process som föregått varslen, utan flygplatsledningen har ställt oss inför faktum, forstsätter Lennart Dahlin. Arbetsgivaren vill på detta sätt göra sig av med dem som saknar eller inte klarar av att skaffa sig brandmannakompetens.

Flygplatschefen Birgitta Uppling bekräftar att det rör sig om behov av kompetensväxling och rationaliseringar.

– Flygplatsen måste drivas rationellt och effektivt. Därför måste vi minska personalen till 40 anställda och den minskningen är kopplad till krav på brandmannautbildning. De som inte klarar brandmannakraven måste lämna företaget. Tyvärr kan det leda till att de med lång anställning måste gå, men vi ska se till att lindra effekterna i den mån det går tillsammans med Trygghetsstiftelsen.

Hon räknar med att man klarat ut vilka individer som berörs till i mitten av oktober.

Varslen på Midlanda är bara inledningen till en större omställning som berör 17 av landets flygplatser – utom Arlanda, Bromma och Sturup – och som kan leda till ytterligare varsel.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA