Rikspolischefen Anders Thornberg understryker att hans myndighet måste kunna möta problem i det moderna samhället. »Det är absolut nödvändigt med olika bakgrund och utbildning inom Polisen«, säger han.
Bild: Elis Hoffman
Rikspolischefen Anders Thornberg understryker att hans myndighet måste kunna möta problem i det moderna samhället. »Det är absolut nödvändigt med olika bakgrund och utbildning inom Polisen«, säger han.

»Absolut nödvändigt med olika bakgrund och utbildning inom Polisen«

POLISEN2018-04-18

Polisen ska växa med över 10 000 medarbetare. Det innebär att myndigheten kommer att behöva rekrytera många civil­anställda. Nyblivne rikspolischefen Anders Thornberg säger till Publikt att han tänker jobba mycket med att inkludera både civilanställda och poliser.

I mitten av februari tillträdde Anders Thornberg som ny rikspolischef efter Dan Eliasson. Han kom närmast från posten som chef för Säkerhetspolisen, men började sin bana som ordnings­polis på Södermalm i Stockholm.

Hur känns det nu när du har varit rikspolischef i snart två månader?

– Det känns bra, det är en stor utmaning och ett stort förtroende som jag har fått. Det här är det finaste uppdraget man kan ha och det gläder mig att alla politiker nu talar om att Polisen ska få mer resurser. Det ger bättre förutsättningar. Men just nu och något år framåt är det tuffare än någonsin, för vi är för få.

Polismyndigheten och regeringen har gjort bedömningen att Polisen behöver växa med 10 000 anställda fram till 2024. Hur många civilanställda behöver rekryteras?

– Vi tror att vi behöver nyanställa omkring 9 000 civilanställda under perioden, både för att växa och för att ersätta de anställda som slutar av olika skäl. Vi vill tidigarelägga den beslutade rekryteringen av 1 000 civilanställda med expert­kompetens. De ska främst förstärka utredningsverksamheten, den forensiska verksamheten och det juridiska stödet.

Vilka fler yrkeskategorier inom gruppen civilanställda ser du behov av att anställa?

– Vi kommer att behöva lite mer av alla kompetenser. Det är dock för tidigt att säga vilken grupp som ska växa mest, det arbetet är vi inne i nu och den bedömningen måste göras utifrån verksamhetens behov. Det jag vet är att vi behöver fler it-specialister. Varenda utredning vi har är ett enda stort flöde av ettor och nollor.

Har Polisförbundets ordförande rätt i att man genom att anställa 375 fler assistenter kan få ut 750 befintliga poliser i yttre tjänst?

– Jag har inte analyserat det ännu, men det är klart att vi vill få ut så många poliser som möjligt i yttre tjänst. Ju mer stöd, desto fler poliser ute på gatorna – det är en bra grundtanke. Men inget är beslutat, vi är mitt uppe i en process där vi ser över hur vi ska rekrytera.

Det har funnits en del motsättningar mellan poliser och civilanställda. Polisförbundet har varit kritiskt till att anställa fler civila på en del områden. Hur ser du på detta?

– Vi ska öka med 10 000 medarbetare. Det kommer att finnas plats för både poliser och civilanställda och alla är lika viktiga. Jag tänker fokusera på uppdraget och bemanna med de kompetenser som behövs. Det gäller att hitta den mix som blir allra bäst. Vi måste vara en modern myndighet och kunna möta problem i det moderna samhället. Det är absolut nödvändigt med olika bakgrund och utbildning inom Polisen. Sedan har poliser ett våldsmonopol, det går inte att komma ifrån.

Hur ska du öka samhörigheten mellan poliser och civilanställda?

– Jag har varit med om en utveckling på Säpo där vi gick från att vara många poliser från början till att det kom in nya yrkesgrupper. Där jobbade jag mycket med att inkludera både civil­anställda och poliser. Det tänker jag göra här också.

Civilanställda fick 4,6 procent i löne­ökning från och med 1 april i år. Poliserna fick 5,4 procent. Varför fick poliserna mer?

– Det var redan beslutat när jag kom. Men det kan inte ha undgått någon att många poliser har slutat, och att rege­ringen som uppdragsgivare sagt att man ska titta på lönen för poliser. Men som jag ser det måste vi se över hur vi ska behålla alla våra medarbetare, det är tyvärr för många som slutar. Vi behöver se över arbetsvillkor, arbetsmiljö och skydd. Och vi måste titta på karriär­stegar och utvecklingsmöjligheter – samtliga dessa frågor gäller även civilanställda. Det är en överlevnadsfråga att vara en attraktiv arbetsgivare.

Vad är ditt viktigaste budskap till de civilanställda?

– Ni behövs och jag blir glad av alla duktiga civilanställda jag träffat hittills. Vi ska vara ett team i svensk polis. Jag ska göra allt för att få till den bästa laguppställningen, det är mitt mål.

Så ska Polisen växa

  • Vid årsskiftet hade Polismyndigheten 29 599 anställda, varav 9 858 civilanställda.
  • Målet är 10  000 fler polis­anställda till utgången av 2024.
  • Polismyndigheten bedömer att man för att nå målet måste rekrytera 13  000 poliser och 9  000 civila, dels för att växa, dels för att ersätta anställda som slutar av olika skäl.
  • Polisen räknar med att personalfördelningen även i fortsättningen ska vara 70 procent poliser och 30 procent civilanställda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA