Sex av tio advokater anser att förvaltningsdomstolarna är partiska och sju av tio anser att domarna är dåligt motiverade, visar en ny undersökning.
Bild: Mostphotos
Sex av tio advokater anser att förvaltningsdomstolarna är partiska och sju av tio anser att domarna är dåligt motiverade, visar en ny undersökning.

Advokater dömer ut förvaltningsdomstolarna

RÄTTSVÄSENDET2018-05-14

Sveriges advokater dömer ut förvaltningsdomstolarna i en undersökning från organisationen Rättvis skatteprocess. Sex av tio advokater anser att förvaltningsdomstolarna är partiska och sju av tio anser att domarna är dåligt motiverade.

Organisationen Rättvis skatteprocess har genom Demoskop låtit undersöka Sveriges advokaters förtroende för rättsväsendet. Medan 61 procent av de advokater som processar i skattemål anser att förvaltningsdomstolarna är partiska är motsvarande siffra för övriga domstolar 7 procent.

”Resultatet är allvarligt och ett tydligt underbetyg för förvaltningsdomstolarna. I en demokratisk rättsstat är tilliten till domstolarna central – man måste kunna lita domstolarnas objektivitet”, kommenterar Carl Göransson, vd för Rättvis skatteprocess, i ett pressmeddelande.

Advokaterna som processar i skattemål riktar också allvarlig kritik mot hur domarna motiveras. 69 procent anser att det oftast inte går att utläsa av domarna hur domstolen har resonerat. Motsvarande siffra för advokater som processar i andra domstolar är 17 procent.

Också förvaltningsdomstolarnas hantering av bevis får underkänt i undersökningen. 84 procent av skatteadvokaterna anser att bevisprövningarna i förvaltningsdomstol för det mesta inte får ett rimligt utfall. Motsvarande siffra bland dem som processar i andra domstolar är 15 procent.

Två av tre av de tillfrågade advokaterna anser att processerna i förvaltningsdomstol inte håller tillfredställande kvalitet. Bland de advokater som processar i övriga domstolar delar bara en av tio den uppfattningen.

”Samtidigt som förvaltningsdomstolarna får mycket hård kritik har de allmänna domstolarna ett starkt förtroende. Starkast är det bland brottmålsadvokater. Det är intressant då de i sina mål i de flesta fall har en högre förlustfrekvens än skatteadvokaterna. Innebörden av detta är att kritiken mot förvaltningsdomstolarna inte kan viftas bort med att skatteadvokaterna är dåliga förlorare”, anser Carl Göransson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA