AF: Lagen kräver sekretess

SOCIALFÖRSÄKRING2015-02-10
Sekretessen tvingar oss att hålla hemligt vilka företag som tar emot personer med subventionerad anställning. Så svarar Arbetsförmedlingen på kritiken att de hemligstämplar stöd för miljardbelopp.

Bara under de senaste fem åren har Arbetsförmedlingen betalat ut 73 miljarder kronor i anställningsstöd till privata företag, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen har myndigheten aldrig själv granskat hur pengarna används.

”Vår forskningschef känner inte till några sådana utredningar eller granskningar som vi själva har gjort”, skriver Arbetsförmedlingens pressansvarige Patrik Svensson i ett mejl till Dagens Nyheter.

I ett pressmeddelande förklarar Arbetsförmedlingen att sekretesslagen förhindrar att de lämnar ut uppgifter om vilka företag som fått stöd till subventionerade anställningar.

”Det finns naturligtvis en intressekonflikt mellan å ena sidan företagens behov av skydd och å andra sidan det legitima allmänna intresset över att få insyn i offentlig användning av skattemedel. Jag utgår från att de som stiftat lagen har vägt dessa saker på guldvåg”, säger biträdande generaldirektör Clas Olsson i pressmeddelandet.

Till Ekot säger Clas Olsson att myndigheten nu ser över olika lösningar för att förhindra att konkurrensen snedvrids av att vissa företag har en stor andel anställda med bidrag.

”En riktlinje för hur många stödberättigade anställda som får finnas hos ett företag, i relation till ordinarie personal, skulle kunna vara en åtgärd att överväga”, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.