Ahlenius kritisk mot staten

STATEN2005-05-30

I Sverige kallar vi korruption för något annat och vi är dåliga på att utkräva ansvar, anser Inga-Britt Ahlenius, nyutnämnd chef för FNs Internrevision. Hon ser stora brister i regeringskansliets sätt att fungera och kritiserar regeringens utnämningspolitik.

Inga-Britt Ahlenius som de senaste åren arbetat med att bygga upp en fristående revision i Kosovo, levererar hård kritik mot svensk statsförvaltning. Det gör hon i en intervju i Dagens Nyheter.

Enligt Inga-Britt Ahlenius har vi en statsmakt som misslyckas med det mesta som den är engagerad i. Hon räknar upp en rad punkter:

Rättssäkerhet och skydd för medborgarna – domstolarna släpar efter i sina ärenden och hanteringen av Göteborgskravallerna är några exempel.

Ansvarsfrågan – det saknas en etisk kod för statliga tjänstemän och tydliga processer för att kräva ut ansvar. I Sverige finns återkommande fall av korruption även om vi väljer andra ord för den.

Riksdagen och dess konstitutionsutskott har dålig kontroll över regeringen. Insyn finns inte i regeringens utnämningspolitik som därför ger utrymme för godtycke. Så går det inte till i någon annan rättsstat, hävdar hon. Posterna bör utlysas offentligt och tillsättas efter meriter.

Hon anser också att Regeringskansliet fungerar bristfälligt på grund av ”ledningsvakuum mellan politiker och tjänstemän”. Där råder brist på strategiskt tänkande och i det ser hon en orsak till att den statliga förvaltningen blivit så fragmenterad.

Varje nytt behov ger anledning till en ny myndighet utan att man diskuterat en helhet med medborgarens behov och intresse i centrum. Samverkan mellan olika offentliga organ fungerar också dåligt och människor slussas, enligt Ahlenius, runt mellan olika myndigheter.

Hon efterlyser en medveten förvaltningspolitik som går ut på att ändra hela samhällsstrukturen. Slutligen konstaterar hon att vi i Sverige måste ”ändra vår verklighetsbild som säger att allt redan är bra hos oss”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA