Åklagarbrist oroar i Blekinge

ÅKLAGARMYNDIGHETEN2018-10-09
Åklagarmyndigheten i Blekinge slår larm om underbemanning, samtidigt som arbetsuppgifterna blivit fler. Resultatet blir att ärenden blir liggande, åtal försenas och vittnesmål blir inaktuella, uppger SVT.

Ordinarie bemanning vid åklagarkammaren i Blekinge är tio åklagare, men just nu finns bara åtta i tjänst. Samtidigt har antalet ärenden ökat, varje åklagare har enligt SVT mellan 35 och 40 ärenden på bordet.

”Min stora fasa är att någon blir sjuk av för stor arbetsbelastning. Det vi är rädda för på sikt är att vi blir någon form av flaskhals. Det pratas mycket om att öka antalet poliser, men då blir det mer jobb för åklagare, domstol och kriminalvård. Ökar man inte upp oss i samma takt, så blir vi som en propp i rättssystemet”, säger chefsåklagare Anne Boijmarker till SVT.

En konsekvens av bristen på personal är att ärenden läggs på hög och att det tar längre tid innan åtal väcks. Det är enligt Anne Boijmarker svårt att hitta åklagare som vill arbeta i Blekinge. För att klara situationen får Blekinge hjälp från Åklagarmyndigheten i Kalmar med alla polisledda förundersökningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.