Åklagare åtalas för brott mot tystnadsplikten

ÅKLAGARMYNDIGHETEN2024-06-12

En åklagare i Stockholmsområdet har åtalats för brott mot tystnadsplikten i två fall. Den åtalade är släkt med en ledande gängkriminell och har enligt åtalet vidarebefordrat sekretessbelagda uppgifter.

I ett pressmeddelande skriver Södertörns tingsrätt att en åklagare vid Särskilda åklagarkammaren väckt åtal mot åklagaren för två fall av brott mot tystnadsplikten. Enligt pressmeddelandet ska åklagaren ha vidarebefordrat uppgifter som omfattats av förundersökningssekretess till en annan person som inte haft rätt att ta del av uppgifterna. Brotten ska ha begåtts under 2022 respektive 2023.

Vid det ena tillfället ska den åtalade ha fotograferat en datorskärm med sekretessbelagd information från Åklagarmyndighetens interna system som rört en person som var misstänkt för grovt vapenbrott, skriver Aftonbladet. Bilden vidarebefordrades sedan till en annan släkting, tillsammans med information om att den berörda personen var frihetsberövad.

Vid det andra tillfället ska den åtalade åklagaren ha lämnat information om en pågående utredning av en dödsskjutning under 2022. Även då skickades informationen till en anhörig, enligt Aftonbladet. Den nu åtalade åklagaren var då ansvarig för den pågående förundersökningen.

Enligt Domstolsverket kommer målet att sättas ut till huvudförhandling någon gång under hösten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA