Åklagare Direkt ska ge bättre service

RÄTTSVÄSENDET2003-11-07

Åklagarväsendet får dåligt betyg i flera medborgarenkäter. En ny serviceorganisation ska både förbättra servicen och ge åklagarna arbetsro, enligt ett förslag till Riksåklagaren.

En arbetsgrupp tillsatt av Riksåklagare Klas Bergenstrand föreslår att åklagarmyndigheterna inrättar en nationell telefonservice – Åklagarsvar Direkt – som ska kunna besvara vanliga frågor från allmänheten eller slussa vidare till rätt person. Vissa enkla frågor ska också kunna besvaras med inspelade telefonsvar, och Riksåklagarens hemsida ska förbättras och bli interaktiv.

Bakgrunden är bland annat att många människor anser att det är svårt att få kontakt med myndigheten och att informationen är dålig.

Enligt en nyligen gjord enkät bland brottsoffer är medborgarna mindre nöjda med bemötandet från åklagaren än från polisen och domstolen. Och SCBs medborgarundersökning från 2002 ger åklagarväsendet lägsta betyg av alla förvaltningar vad gäller bemötande och tillgänglighet.

Det andra målet med arbetsgruppens förslag är att förbättra åklagarnas arbetssituation. Ett av problemen är att en hel del människor trots allt kommer fram på telefon direkt till åklagaren, och att dessas arbetsdagar därmed splittras och förrycks.

Ett annat bekymmer är det dåliga tekniska stödet. Åklagarna behöver exempelvis mobiltelefoner och bärbara datorer för att kunna arbeta under de många och långa arbetsresorna till domstolar och polisstationer, framhåller utredningsgruppen.

Enligt förslaget ska en administratör på varje åklagarkammare vara kontaktperson gentemot Åklagare Direkt. Andra förslag är att kamrarna ska ha chefsadministratörer som avlastar chefsåklagarna, och att en administratör ska ansvara för att lotta ärenden och fördela förhandlingar.

Trots att administrationen är i fokus har ingen administratör suttit med i arbetsgruppen. Kravet framfördes av ST-Åklagarväsende, som organiserar flertalet administratörer, men det fick man inget gehör för.

Avdelningens ordförande Margaretha Hofvenstam är ändå i huvudsak positiv till förslagen. Administratörernas arbetsuppgifter, som enligt utredningen uppfattas som tråkiga och enformiga, kan bli mer varierade och utvecklande.

–De personer som kommer att arbeta med call center får ett mycket ansvarsfullt och självständigt arbete där kompetensen utvecklas, säger hon. Och på kammarnivån får administratörerna ett större mandat.

Men det får inte bli så att personal sitter i telefonservicen åtta timmar i sträck, tillägger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA