Aktivitetsrapportering återupptas

ARBETSFÖRMEDLINGEN2020-06-10
Arbetsförmedlingen återupptar nu granskningen av de jobbsökandes aktiviteter efter ett uppehåll under coronapandemin. Från och med 1 juli kräver myndigheten åter in aktivitetsrapporter från arbetssökande.

Arbetsförmedlingen beslutade i mitten av mars att tillfälligt pausa aktivitetsrapporteringen för att bidra till minskad smittspridning i samhället. Enligt myndigheten handlade det också om att säkerställa samhällsviktiga funktioner som inskrivning och anmälan till a-kassa i ett utsatt läge.

Nu kommer myndigheten på nytt att begära in aktivitetsrapporter från de arbetssökande. Aktivitetsrapporten för juni ska skickas in under perioden 1 juli till 14 juli.  Aktivitetsrapporten är en förutsättning för att kunna få ut a-kassa.

De allra flesta jobbsökande gör sin aktivitetsrapportering digitalt på arbetsformedlingen.se. De omkring 15 000 arbetssökande som inte rapporterar digitalt kommer att få brev med frankerade returkuvert för att undvika att de fysiskt besöker Arbetsförmedlingens kundtorg. Den som behöver hjälp med att fylla i sin aktivitetsrapport kan få hjälp via telefon eller chatt, skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.