Aldrig har så få fått sjukersättning

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2020-02-19
Antalet personer som beviljats sjukersättning har enligt Försäkringskassans egen statistik aldrig varit så få som under förra året, skriver Arbetet. Totalt beviljades 5 478 personer sjukersättning under 2019.

Sjukersättning kan enligt reglerna beviljas den som har stadigvarande nedsatt arbetsförmåga på minst en fjärdedel av arbetstiden. Den som är tillfälligt sjuk ska i stället få sjukpenning som regelbundet måste sökas på nytt.

5 478 personer beviljades sjukersättning förra året, visar den senaste statistiken från Försäkringskassan, skriver Arbetet. Det är 56 färre än året innan, och den lägsta siffran sedan sjukersättningen infördes 2003, då den ersatte den tidigare förtidspensionen. Sedan 2014 har antalet personer som beviljats sjukersättning mer än halverats, trots att reglerna inte förändrats under perioden.

”Vägen till sjukersättning är mer eller mindre stängd. Det understryker det vi tidigare sagt: Man behöver göra en översyn av sjukersättningen och aktivitetsersättningen”, säger Robert Sjunnebo, chef på försäkringsenheten på LO-TCO Rättsskydd, till tidningen.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.