Alla som säger upp sig omfattas av trygghetsavtalet

NYHET2005-02-02

Alla anställda som berörs av omlokaliseringen kommer att få erbjudande om att följa med till den nya orten. Den som väljer att inte följa med måste säga upp sig själv.

De som säger upp sig omfattas av det statliga trygghetsavtalet. Även de som haft tidsbegränsade anställningar under tre år i följd får del av trygghetsåtgärderna.

Vad får jag för stöd om jag inte vill följa med?

  • Trygghetsstiftelsen hjälper till med karriärplanering, träning i att söka jobb, kurser om hur det är att starta eget mm. Stöder är individbaserat.
  • Trygghetsstiftelsen kan också hjälpa till med ekonomiskt stöd för praktik eller inskolning hos en ny arbetsgivare.

Vilket ekonomiskt stöd har jag rätt till?

  • Den som har en lön som är högre än taket i a-kasseersättningen får en utfyllnad till 80 procent av den tidigare lönen.
  • Den som fyllt 60 år har rätt till pensionsersättning. Det gäller inte dem med tidsbegränsad anställning.

Vad vill ST att myndigheten ska göra för den som inte flyttar med?

  • Mer av tidiga insatser som studie- och yrkesvägledning och extra stöd för att pröva och utbilda sig till nya jobb.
  • Personalsocialt stöd vari även ska ingå möjlighet till krissamtal.

Och för dem som flyttar med till den nya orten?

  • Inrättande av distansarbetsplatser, frikostiga reseersättningar, lönetillägg, ersättning för dubbel bosättning.
  • Stöd och hjälp för medföljande familjemedlemmar.

Då allt detta kommer att kosta pengar under en lång tid, kräver ST att de berörda myndigheterna omedelbart får tillgång till de sparade medel som hållts inne sedan årsskiftet.

Dessutom behövs det tillskott till statsbudgeten under flera år framåt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA