Alliansen enig om buggning

BUGGNING2007-05-30

Allianspartierna i regeringen har enats om ett förslag till buggning. I förslaget ingår ett absolut förbud att avlyssna massmedieredaktioner.

Förslaget innebär att buggning införs som ett nytt hemligt tvångsmedel för att utreda mycket allvarliga brott. Lagen skall gälla under tre år.

Den nya lagen innebär att polisen kan avlyssna misstänkta för brott som har ett minimistraff om fängelse i fyra år eller mer. Buggning skall också få användas vid förundersökning om vissa andra mycket allvarliga brott, till exempel grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling.

I förslaget ingår också att hemliga tvångsmedel som hemlig teleavlyssning, hemlig teleövervakning, hemlig kameraövervakning och postkontroll ska få användas för att förhindra vissa allvarliga brott.

De brott som omfattas är terroristbrott, vissa högmålsbrott, brott mot rikets säkerhet och allmänfarliga brott. Detta är särskilt allvarliga brott som faller under Säkerhetspolisen. Också allvarliga brott som mord, dråp, grov misshandel, människorov och olaga frihetsberövande omfattas, om avsikten med brottet är att påverka representanter för offentliga organ, som domare och åklagare, eller den som bedriver nyhetsförmedling och journalistik.

Hemliga tvångsmedel ska bara få användas efter beslut i domstol en månad i taget. Lagen ska enligt allianspartierna så snart som möjligt kompletteras med uttryckliga restriktioner så att vissa känsliga samtal inte får avlyssnas, t.ex. vissa samtal inom sjukvården.

I en kommande lagrådsremiss kommer regeringen att föreslå att personer som har utsatts för hemliga tvångsmedel skall underrättas om det i efterhand och att en Säkerhets- och integritets-skyddsnämnd ska kontrollera att tvångsmedelsanvändningen har gått rätt till.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA