Allt fler utvisningar verkställs

MIGRATIONSVERKET2019-09-23
Antalet utvisningar som genomförs har ökat kraftigt de senaste åren, och väntas öka ytterligare, skriver Dagens Nyheter. Enligt Migrationsverkets prognos kommer antalet att fortsätta stiga.

Under 2018 lämnade Migrations­verket över mer än 7 800 nya ärenden om personer med utvisningsbeslut, och som avvikit, till polisen för åtgärd. Myndigheten väntar att antalet nya fall kommer att öka till 11 000 år 2020. I juli i år hade polisen sammanlagt 17 223 öppna ärenden. 11 375 av de personerna är efterlysta, skriver Dagens Nyheter. 

Fram till augusti i år hade mer än 2 600 personer som nekats uppehållstillstånd flugits från Sverige genom polisens försorg. Det är nästan lika många som under hela 2015. Också de utvisningar som verkställs genom Kriminalvårdens transportenhet ökar. Antalet har ökat från 2 810 år 2015 till 3 370 i fjol.

”Vi lämnar över till polisen till exempel om en person på ett boende vägrar lämna landet eller om personen har gått under jorden. En avviken person kan ha lämnat landet utan att upplysa om det. Det ligger i sakens natur att vi inte vet var personen är, han eller hon kan lika gärna vara i Kiruna som i Oslo”, säger Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst till tidningen. 

Andelen utvisningar som genomförs med specialchartrade plan har minskat kraftigt de senaste åren. Under 2015 genomfördes 19 procent av utvisningarna med chartrade plan, 2018 var motsvarande siffra 7 procent, skriver Dagens Nyheter.

Under förra året kostade de eskorterade utvisningarna som genomfördes av Kriminalvården knappt 230 miljoner kronor, att jämföra med drygt 188 miljoner kronor år 2015. Genomsnittskostnaden per utvisad person var förra året cirka 60 000 kronor, vilket enligt tidningen var en marginell minskning jämfört med tidigare år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.