Allt lägre i tak på myndigheterna

ÖPPENHET2014-05-15

En av fem ST-medlemmar uppger att de bestraffats för att de varit kritiska på jobbet. Fyra av tio svarar att det har blivit lägre i tak under de senaste tre åren. Det visar en ST-enkät som presenteras i dag.

Fackförbundet ST har i en undersökning frågat medlemmar vilken erfarenhet de har av öppenhet och yttrandefrihet på jobbet. Av undersökningens cirka 1 200 svarande, anställda vid myndigheter och lärosäten, har 21 procent någon gång upplevt repressalier eller nackdelar - exempelvis sämre löne- eller karriärutveckling - på grund av att de framfört kritik.

Drygt var tredje svarande i enkäten, 34 procent, säger sig ha upplevt att någon kollega råkat ut för repressalier eller bestraffningar när de framfört kritik.

Många av frisvaren vittnar om de konsekvenser interna kritiker på myndigheterna kan drabbas av. En anställd på Försäkringskassan skriver: ”De som vågar ifrågasätta ledningsbeslut och dylikt får en stämpel som negativt inställda uppviglare med samarbetssvårigheter vilket i sin tur resulterar i pinsamt låga löneökningar.”

En annan svarande skriver: ”Chefer som haft kritiska synpunkter eller allmänt varit starka i sin framtoning får inte högre befattningar eller får inte behålla motsvarande tjänst efter omorganisation.”

Nästan två av fem, 38 procent, upplever att det har blivit lägre i tak på jobbet de senaste tre åren. Knappt 10 procent tycker att det tvärtom blivit högre i tak. Övriga svarar att situationen är oförändrad eller att de inte vet.

Endast 27 procent instämmer helt i att de kan framföra kritiska uppfattningar offentligt om hur verksamheten fungerar. 11 procent instämmer inte alls.

Många av de svarande uttrycker stor försiktighet. ”Jag skulle aldrig framträda med namn om jag ville tipsa media om någonting. Arbetsgivaren är mycket känslig för kritik”, skriver en ST-medlem.

Enkäten har gått till 4 000 ST-medlemmar via e-post. Svarsfrekvensen för de flesta frågor ligger strax under 30 procent, men förbundet anser att de svarande är representativa för medlemmarna.

Undersökningen, som fått namnet Öppenhet på villovägar?, presenteras i dag av STs ordförande Britta Lejon i en debattartikel i Svenska Dagbladet. I den uttrycker hon oro för att de statliga arbetsplatserna riskerar att bli mer slutna för allmänheten.

Till Publikt säger Britta Lejon att man tvingas konstatera att de statliga myndigheterna i praktiken inte riktigt lever upp till grundlagen - att öppenheten och meddelarfriheten ska finnas i verkligheten.

- Det är allvarligt att fyra av tio tycker att det gått åt fel håll och blivit lägre i tak och att så många tycker att de inte kan uttala sig kritiskt vare sig internt eller externt.

I debattartikeln skriver Britta Lejon att det finns ett utbildningsglapp, eftersom nästan hälften av de svarande säger sig sakna kunskap om eller är osäkra över hur yttrandefriheten regleras för statligt anställda. Det riskerar att hota rättssäkerheten, menar hon, och därför behövs utbildningsinsatser:

- Alla nyanställda och chefer måste få utbildning om statstjänstemannarollen. Det finns uppenbart så stora brister att också redan anställda och chefer måste gå en vidareutbildning om statstjänstemannarollen. Värdegrundsarbetet måste komma ut på varje arbetsplats i staten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Meddelarskydd
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA