Allvarlig kritik mot Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN2018-06-15

Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Arbetsförmedlingen för att ha lämnat ut uppgifter om en arbetssökandes personliga förhållanden utan att först pröva om uppgifterna omfattades av sekretess.

Det var inför ett möte med en personalansvarig för en praktikplats som en arbetssökande uppmanades av arbetsförmedlaren att vid mötet berätta om sin bakgrund. Den enskilde följde inte uppmaningen. När arbetsförmedlaren efter mötet tog kontakt med den personalansvarige upplyste denne själv om den enskildes bakgrund. Uppgifterna var sådana som typiskt sett omfattas av sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen.

JO konstaterar att arbetsförmedlaren inte före utlämnandet övervägde om uppgifterna omfattades av sekretess och, om så var fallet, om de ändå kunde lämnas ut till praktikplatsen. För detta får Arbetsförmedlingen allvarlig kritik av JO.

I sitt yttrande till JO skriver Arbetsförmedlingen att ”omständigheterna i förevarande fall är sådana att det finns utrymme för att uppgiftsutlämnandet varit nödvändigt för att Arbetsförmedlingen ska kunna fullgöra sin verksamhet”. JO accepterar inte det resonemanget.

”Utrymmet för att utan samtycke lämna ut sekretessbelagda uppgifter till en praktikplats är enligt min uppfattning mycket begränsat. I detta fall tycks uppgifterna om personens bakgrund dessutom inte ha haft någon som helst betydelse för praktikplatsen, eftersom den tidigare tagit emot personer med liknande bakgrund. Det finns inte heller något som utvisar att det var nödvändigt för praktikplatsen att känna till den arbetssökandes bakgrund för att syftet med arbetsträningen skulle kunna uppnås”, skriver JO Thomas Norling i sitt beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA