Almega vill omförhandla lokala avtal

SPÅRTRAFIK2020-04-14
Arbetsgivarna i Almega vill inte förlänga, prolongera, de lokala avtalen för anställda i tågföretagen Krösatågen och Pågatågen. ”Som situationen är nu borde det vara en självklarhet att man gör som resten av arbetsmarknaden”, säger Doris Philip, ordförande för ST inom spårtrafiken.

Vårens omfattande avtalsförhandlingar har skjutits upp till hösten med anledning av coronapandemin. De nuvarande avtalen har därför förlängts, prolongerats. Men arbetsgivarorganisationen Almega vill inte prolongera de lokala avtal som gäller för Krösatågen och Pågatågen och som löper ut 30 april.

Enligt Doris Philip, ordförande för ST inom spårtrafiken, är de lokala avtalen mycket viktiga för de anställda i tågföretagen.

– Det centrala avtalet är bara ett ramavtal. De lokala avtalen innehåller mycket av värde.

Hon anser att Almega borde ha följt den övriga arbetsmarknaden och prolongerat även de lokala avtalen.

– Det är oroväckande. Som situationen är nu borde det vara en självklarhet att man gör som resten av arbetsmarknaden.

ST-ombudsmannen Marita Larsson deltar i förhandlingarna med Almega och säger att alla fack är överens om att avtalen bör prolongeras. Almega vill däremot få nya avtal på plats, med förändringar i villkoren.

– Förhandlingarna fortsätter, och vi hävdar prolongering om inte parterna kommer överens om lösningar på frågor i de lokala avtalen, säger Marita Larsson.

Nästa gång parterna träffas är på torsdag denna vecka.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.