Alternativ finansiering kan stå staten dyrt

STATSFÖRVALTNING2015-08-18

Privat finansiering av stora offentliga investeringar kan kosta mer än det smakar. Det anser riksgäldsdirektör Hans Lindblad, som ger sig in i debatten om OPS, Offentlig Privat Samverkan.

Det går inte att komma ifrån att staten alltid lånar billigast, skriver Riksgäldens chef Hans Lindblad i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Att alternativa finansieringslösningar diskuteras är givet med anledning av det relativt strama budgetläget. Investeringarnas omfattning bör i första hand bedömas mot den samlade samhällsnyttan. Om nyttan överstiger kostnaden bör investeringen genomföras, skriver han:

”Eftersom det är skattebetalarna som ska bära kostnaden för investeringen är det viktigt att det är tydligt vilka för- och nackdelar som följer av olika sätt att finansiera en investering. Det gäller i hög grad det som kallas Offentlig Privat Samverkan (OPS) som förekommer i diskussioner och som lyfts fram som en möjlighet att öka effektiviteten i projekt liksom att bidra till att investeringar kan bli av trots stramt budgetläge.”

OPS innebär ett helhetsåtagande att projektera, bygga och långsiktigt underhålla investeringen, där den privata sektorn står för hela eller delar av finansieringen. I gengäld kan investeraren till exempel ta ut brukaravgifter eller få en årlig ersättning av staten. Tanken bakom OPS är att den ska göra projekten kostnadseffektivare genom att det ansvariga företaget tar en finansiell risk samtidigt som det kan utforma lösningar som tar hänsyn till hela livscykeln.

”Det är emellertid inslaget av privat finansiering i OPS som skiljer det åt jämfört med andra entreprenadformer och gör att infrastrukturprojekt riskerar att bli markant dyrare jämfört med om staten själv finansierar. Det går nämligen inte att komma ifrån att staten alltid lånar billigast. Förutom att OPS-företaget betalar ett påslag för att låna pengar jämfört med staten, har bolaget samtidigt ett ­avkastningskrav på det egna kapitalet som ytterligare driver upp kostnaden för beställaren – staten,” skriver Hans Lindblad.

Hans slutsats är att OPS riskerar att bli ett dyrt alternativ för staten och skattebetalarna. Ansvaret för att visa att OPS kan vara att föredra vilar tungt på dem som förespråkar en sådan lösning, skriver han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA