Ams lägger ner sex kontor

FLYTTEN2005-06-01

Arbetsmarknadsverket flyttar 90 administrativa tjänster till Kristinehamn. Tolv orter runt om i landet berörs. Kontor i sex städer kommer att avvecklas och personalen erbjuds flytta med till Värmland.

Arbetsmarknadsverket skulle enligt uppgörelsen mellan regeringen och samarbetspartierna omlokalisera 350 jobb som kompensation för försvarsnerläggningarna. Nu redovisas den första etappen, som ger 90 arbetstillfällen i Kristinehamn.

På 13 orter har Ams haft enheter för ekonomisk administration. Resebyråverksamheten i Östersund berörs inte av flytten, eftersom Ams fått i uppdrag att tillföra Östersund 200 jobb.

Löneadministrationen koncentreras till två huvudorter – Luleå och Eskilstuna. De befintliga lönekontoren i Uppsala och Linköping ska finnas kvar tills vidare, men kommer att sortera under Eskilstunakontoret och avvecklas med naturlig avgång.

På ytterligare åtta orter har Ams haft enheter för ekonomiska frågor med 20-25 anställda på var och en. Nu läggs verksamheten ner i Malmö, Borås, Västerås, Örebro, Solna och Umeå, medan kontoren i Kalmar och Falun blir kvar. Till dessa två kontor förs också ansvaret för de ESF-handläggare som blir kvar på de övriga sex orterna.

Övrig personal på de sex kontor som läggs ner erbjuds att flytta med till Kristinehamn där program och redovisning ska administreras. Meeri Wasberg i ST inom Arbetsmarknadsverket tror inte att så många kommer att följa med:

 Men vi har ett omställningsavtal som gör att den som inte kan flytta med går in i en ettårig omställning med insatser från Trygghetsstiftelsen. Först efter ett år börjar uppsägningstiden att rulla. Och om vi lever i den bästa av världar kommer de som berörs att ha ett nytt jobb långt innan dess!

Senast den 15 augusti ska Ams redovisa till regeringen hur man avser att lösa lokaliseringen av 200 jobb till Östersund och 60 till Arjeplog.

 Det är oerhört svårt att ta fram 200 tjänster som kan föras till Östersund inom ramen för en ändamålsenlig organisation, säger Meeri Wasberg.

Ams har cirka 200 administrativa tjänster och 200 IT-tjänster centralt i Stockholm. Dessutom har länsarbetsnämnderna ungefär 400 administrativa tjänster runt om i landet. Det är ur dessa 800 de 200 tjänsterna till Östersund ska tas. Enligt Meeri Wasberg är fack och arbetsgivare överens om att det blir mycket svårt att hitta en bra lösning.

 Vi kommer inte att ha tid att jobba igenom det ordentligt – det kommer att bli arbetsgivaren som får pressa fram ett förslag till regeringen.

I Arjeplog har man för avsikt att öppna en fjärde kundtjänst. Men det förutsätter enligt Ams personaldirektör Anders Rydh att regeringen beslutar att kundtjänsten får möjlighet att arbeta med myndighetsutövning vid sidan om den rådgivning och informationsverksamhet den bedriver idag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA