Anders Thornberg blir ny rikspolischef

POLISEN2018-02-01
Säpochefen Anders Thornberg tar över jobbet som rikspolischef efter Dan Eliasson, meddelade justitieministern vid en presskonferens i dag. STs avdelningsordförande inom Polisen, Karin Svenning, uppmanar Anders Thornberg att se över de civilanställdas löner.

Anders Thornberg utsågs 2012 till chef för Säkerhetspolisen, Säpo, av den tidigare borgerliga regeringen. Han har arbetat på Säpo under många år och haft flera chefsroller i verksamheten. Han tillträder sitt nya jobb 15 februari.

På presskonferensen konstaterade justitieminister Morgan Johansson, S, att det är första gången som regeringen utser en rikspolischef som är polis i botten. Något som också Anders Thornberg inledde sitt anförande med att framhålla, genom att deklarera att ”jag är polis”. Han tillade att han är ödmjuk inför uppdraget och att han vet att det är en utmanande befattning.

Anders Thornberg betonade också att han vill bjuda in hela samhället att ta ett ökat ansvar i kampen mot brottsligheten.

– Jag ser särskilt fram emot att ta del av tankar och idéer hos de anställda och de fackliga organisationerna.

Han utlovade investeringar i arbetsmiljö och kompetensutveckling för att göra arbete inom Polisen mer attraktivt.

Morgan Johansson sade på presskonferensen att hans intryck i samtal med Polisförbundet var att den nya rikspolischefen hade stor respekt inom poliskåren.

– Jag har under det här halvåret som inrikesminister fått en ännu mer positiv bild av Anders Thornberg som chef för säkerhetspolisen, sade Morgan Johansson också.

STs avdelningsordförande Karin Svenning, som i går bedömde nuvarande rikspolischefen Dan Eliassons avgång som ”nödvändig”, säger att ST ser positiv på utnämningen av Anders Thornberg.

– Jag tror att han i och med att han har en lång bakgrund inom polisen med automatik inger stort förtroende inom organisationen.

Anders Thornbergs uttalanden på presskonferensen var också positiva, anser hon. Det gäller dels hans uppfattning att det krävs samverkan mellan arbetsgivare och fack för att utveckla verksamheten, dels att han nämnde såväl poliser som civilanställda.

– Men det viktigaste för oss just nu är att ledningen och Anders Thornberg tittar på lönerna för civilanställda. Det är bra att man gjort det för poliserna, men man behöver även se över civilanställdas löner, så att de blir relevanta, vilket de inte är i många fall i dag.

Hon säger det inte minst mot bakgrund av att civilanställda ännu inte har något nytt löneavtal, utan att parterna fortfarande sitter i förhandlingar.

– Dan Eliasson var tydlig med att det är polisernas löner som räknas. Det har skapat en oerhörd frustration bland våra medlemmar, säger Karin Svenning.

Regeringen har ännu inte utsett någon ny chef för Säpo. Justitieminister Morgan Johansson sade på presskonferensen att frågan bereds och att regeringen återkommer inom kort.

Anders Thornberg.
Bild: Säkerhetspolisen
Anders Thornberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.