Dan Eliasson slutar som rikspolischef

POLISEN2018-01-31
Dan Eliasson slutar som rikspolischef redan om drygt två veckor och blir ny generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Det har regeringen beslutat i dag. STs avdelningsordförande inom Polisen, Karin Svenning, efterfrågar en ny rikspolischef som värnar om alla anställda.
Av:  Karin Thorsell,  Susanne Eriksson

Dan Eliasson har kritiserats bland annat för sin hantering av Polisens omorganisation. Nu lämnar han uppdraget som rikspolischef och arbetar sin sista dag 15 februari.

"Det har varit några tuffa år, men nu har omorganisationen slutförts. Vi har klarat av svåra operativa utmaningar som flyktingkrisen och terrordådet på Drottninggatan. En lönemässig uppvärdering av polisyrket har startat. Den negativa trenden för utredningsresultaten har brutits", kommenterar Dan Eliasson i ett pressmeddelande från Polisen.

Dan Eliasson har varit rikspolischef sedan 1 januari 2015 och har tidigare varit generaldirektör för Migrationsverket och Försäkringskassan.

Mats Löfving blir ställföreträdande rikspolischef och chef för polisens nationella operativa avdelning.

På MSB efterträder Dan Eliasson Nils Svartz, som är vikarierande generaldirektör sedan Helena Lindberg blev riksrevisor.

STs avdelningsordförande Karin Svenning skriver i ett sms till Publikt att hon inte kände till att Dan Eliasson skulle sluta, men att hon tror att det är nödvändigt. Hon anser att ”Polisens resultat inte har varit bra” och förklarar att ST inom Polisen önskar honom lycka till och vill ha en rikspolischef som värnar om alla anställda. ”Vi är 30 000 anställda inom polisen och alla behövs för att Polismyndigheten ska fungera”.

Karin Svenning skriver att hon tycker att det är bra att Dan Eliasson har velat satsa på poliserna under senare tid, men menar att man måste satsa på de övriga 10 000 anställda också. ”Och där har Eliasson inte sett helheten, utan bara poliser”, skriver hon.

Dan Eliasson.
Bild: Lars Hedelin
Dan Eliasson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

MSB
Inlagt av Anders Persson (ej verifierad) ons, 01/31/2018 - 11:04
Grattis MSB...
Återigen..hur många fler myndigheter ska denna man köra i botten?
Hur kan man fortsätta ge denna man förtroende ? Han är inte billig för skattebetalarna.

handläggare
Inlagt av Birgitta Svantesson (ej verifierad) ons, 01/31/2018 - 11:29
Inte en dag för tidigt att han avgår!!!
Fattar inte att han får gå till MSB, nu körs det oxå i botten!
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.