Dan Eliasson slutar som rikspolischef

POLISEN2018-01-31

Dan Eliasson slutar som rikspolischef redan om drygt två veckor och blir ny generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Det har regeringen beslutat i dag. STs avdelningsordförande inom Polisen, Karin Svenning, efterfrågar en ny rikspolischef som värnar om alla anställda.

Av:  Karin Thorsell,  Susanne Eriksson

Dan Eliasson har kritiserats bland annat för sin hantering av Polisens omorganisation. Nu lämnar han uppdraget som rikspolischef och arbetar sin sista dag 15 februari.

”Det har varit några tuffa år, men nu har omorganisationen slutförts. Vi har klarat av svåra operativa utmaningar som flyktingkrisen och terrordådet på Drottninggatan. En lönemässig uppvärdering av polisyrket har startat. Den negativa trenden för utredningsresultaten har brutits”, kommenterar Dan Eliasson i ett pressmeddelande från Polisen.

Dan Eliasson har varit rikspolischef sedan 1 januari 2015 och har tidigare varit generaldirektör för Migrationsverket och Försäkringskassan.

Mats Löfving blir ställföreträdande rikspolischef och chef för polisens nationella operativa avdelning.

På MSB efterträder Dan Eliasson Nils Svartz, som är vikarierande generaldirektör sedan Helena Lindberg blev riksrevisor.

STs avdelningsordförande Karin Svenning skriver i ett sms till Publikt att hon inte kände till att Dan Eliasson skulle sluta, men att hon tror att det är nödvändigt. Hon anser att ”Polisens resultat inte har varit bra” och förklarar att ST inom Polisen önskar honom lycka till och vill ha en rikspolischef som värnar om alla anställda. ”Vi är 30 000 anställda inom polisen och alla behövs för att Polismyndigheten ska fungera”.

Karin Svenning skriver att hon tycker att det är bra att Dan Eliasson har velat satsa på poliserna under senare tid, men menar att man måste satsa på de övriga 10 000 anställda också. ”Och där har Eliasson inte sett helheten, utan bara poliser”, skriver hon.

Dan Eliasson.
Bild: Lars Hedelin
Dan Eliasson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

MSB
Inlagt av Anders Persson (ej verifierad) ons, 01/31/2018 - 11:04
Grattis MSB...
Återigen..hur många fler myndigheter ska denna man köra i botten?
Hur kan man fortsätta ge denna man förtroende ? Han är inte billig för skattebetalarna.

handläggare
Inlagt av Birgitta Svantesson (ej verifierad) ons, 01/31/2018 - 11:29
Inte en dag för tidigt att han avgår!!!
Fattar inte att han får gå till MSB, nu körs det oxå i botten!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA