Anställd åtalsanmäls för slag i ryggen

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2020-12-11
En behandlingsassistent på ett ungdomshem som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS, åtalsanmäls av myndighetens personalansvarsnämnd. Mannen ska enligt anmälan ha utdelat flera slag mot ryggen på en intagen ungdom som låg ned.

Händelsen utspelade sig i somras på ett av SiS behandlingshem i Mellansverige.

Den åtalsanmälde mannen och en kollega ska enligt den intagne ungdomens berättelse ha slängt in hen i ett rum. Därefter utdelade den åtalsanmälde mannen minst två slag i ryggen när den intagne låg ned på mage, skriver personalansvarsnämnden i sitt beslut.

Behandlingsassistenten nekar enligt beslutsprotokollet till det händelseförlopp som beskrivs, men myndighetens personalansvarsnämnd anser att mannen använt mer våld än vad situationen krävde. Därför åtalsanmäls han.

På samma behandlingshem inträffade en annan händelse en kort tid efteråt. I det fallet finns det en övervakningsfilm som visar hur en annan manlig SiS-anställd som sitter vid ett matbord plötsligt reser sig upp och blir ”märkbart irriterad” på en intagen ungdom. Därefter får han ett glas saft kastat på sig av ungdomen, enligt personalansvarsnämndens beslut.

Behandlingsassistenten tryckte då på larmet och övermannade den intagne med våld med hjälp av sina kolleger, något som den intagne senare anmälde till SiS vid ett så kallat ungdomsråd.

I det fallet väljer personalansvarsnämnden att inte utdela någon disciplinpåföljd, även om man konstaterar att den anställde har övermannat den intagne på ett onödigt hårt sätt. Att mannen efteråt medgav att han borde ha agerat annorlunda och lämnat över situationen helt till sina kolleger eftersom han blev irriterad på den intagne, anser man räcker för att inte åtalsanmäla mannen.

Personalansvarsnämnden slår dock fast att behandlingsassistenten har ”åsidosatt sina skyldigheter i anställningen”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS Pan
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.