Anställda kritiska mot miljön på DO

DO2011-01-12

En medarbetarenkät visar att personalen vid Diskrimineringsombudsmannen, DO, inte känner sig delaktig. Två av tre tror inte heller att det kommer att bli bättre.

DO har vid upprepade tillfällen fått kritik av Justitieombudsmannen för långa handläggningstider. Riksrevisionen har kritiserat myndigheten för brister i årsredovisningen och senast anklagade den tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus DO för att försumma jämställdhetsfrågorna.

Nu visar en färsk arbetsmiljö­undersökning att mer än var fjärde av de nittiotalet anställda vid DO ofta känner sig ledsna eller nedstämda på grund av jobbet. Mindre än en av tio säger att de aldrig känner det så.

Ombudsmän slogs samman

Den 1 januari 2009 slogs de olika ombudsmannafunktionerna mot diskriminering ihop till en enda och verksamheten orga­niserades om. Många tycker det har blivit sämre sedan dess. 36 procent tycker att samarbetet med ledningen har blivit sämre, bara drygt var tionde att det blivit bättre.

Bristande förtroende för arbets­ledningen tycks enligt enkäten vara ett stort problem hos DO. Mer än en av tre säger att de sällan eller aldrig får stöd och hjälp av sin närmaste chef, medan bara en av fyra säger att de får positiv feedback från sin chef.

Svaren visar också att många inte känner sig delaktiga i myndighetens arbete. Nästan varannan svarar att de sällan eller aldrig kan påverka DOs inriktning i viktiga frågor. Bara elva procent uppger att de känner sig delaktiga i helheten.

Nio av åttiofem anställda svarar ja på frågan om de blivit utsatta för trakasserier på grund av kön eller någon annan diskrimineringsgrund på jobbet. Fyra personer säger att de blivit utsatta för trakasserier av sin chef.

»En jobbig process«

Myndighetens chef, DO Katri Linna, vill inte kommentera undersökningen. Hon hänvisar i stället till den administrativa chefen Ulrica Engström Nilsson, som säger att det kan vara problematiskt att smälta ihop olika traditioner och kulturer.

– Det är en jobbig process vi går igenom. Det finns forskning som visar att det tar tre till fem år att genomföra sådana här förändringar.

När det gäller förekomsten av trakasserier betonar hon att det måste råda nolltolerans på DO.

– I de fall vi fått kännedom om trakasserier har vi agerat. Vi ska nu informera alla medarbetare om våra rutiner. Det här är en jätteviktig fråga för DO.

Att var fjärde anställd ofta känner sig nedstämd ska man också titta närmare på, säger Ulrica Engström Nilsson.

Nu ska chefer, medarbetare och skyddskommittén jobba vidare med frågorna.

Tuff arbetsmiljö

Eva Nikell, ST-ordförande på DO, säger att hon varit beredd på ett ännu sämre resultat:

– Redan inför sammanslagningen sade man att vi måste vara förberedda på att det skulle bli en svår process.

Hon håller med om att arbetsmiljön är tuff. Antalet anmälningar har fördubblats, jämfört med vad de tre myndigheterna tidigare fick in tillsammans, förklarar hon.

– När människor knappt har näsan över vattenytan är det lätt att känna sig nedstämd. Men om man ser det totala resultatet finns det också en stor grupp som känner sig rätt så glada och tillfreds, säger Eva Nikell som tycker att enkäten ändå inger hopp inför framtiden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA