"Anställningsregler skapar ohälsa"

RAPPORT2007-12-07

Inte mindre än 350 000 svenskar vantrivs på sina arbeten, enligt en rapport från Svenskt Näringsliv. Att de som vantrivs inte byter jobb beror enligt rapporten på anställningsskyddet.

– Hur man trivs på jobbet är viktigt för motivation och välbefinnande. Personer som känner sig inlåsta på arbetsplatser eller i yrken som de inte trivs med blir otrygga och får hälsobesvär, säger rapportens författare Björn Lindgren, ekonom på Svenskt Näringsliv, i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten ”Bedräglig trygghet” präglas den svenska arbetsmarknaden av orörlighet. Under år 2003 bytte cirka fem procent av de förvärvsarbetande arbete. I en internationell jämförelse är det en låg siffra.

I Danmark gick 13 procent från ett jobb till ett annat samma år, samtidigt som de anställda där upplever en större trygghet på arbetet jämfört med svenskar. Enligt rapporten beror skillnaden på att man i Danmark lätt hittar ett annat arbete om man hamnar på ett arbete som känns fel.

I sin rapport hänvisar Björn Lindgren till studier från OECD, som upprepade gånger visat att länder med ett striktare anställningsskydd ger de anställda sämre upplevd trygghet.

Rapporten bygger på en enkät med 1 100 förvärvsarbetande, som Handelns utredningsinstitut genomfört på Svenskt Näringslivs uppdrag. Åtta procent av de tillfrågade som vill byta jobb säger att den främsta anledningen till att de inte gör det är att de då förlorar sin plats på turordningslistan.

Enligt Svenskt Näringsliv bör anställningsskyddet utformas så att det underlättar för människor att byta arbete när de befinner sig i nedbrytande situationer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA