Anställningsstopp på Sida

BUDGETKRIS2009-10-13

Biståndsmyndigheten Sida drar i nödbromsen sedan budgeten överskridits. Anställningsstopp och stopp för tjänsteresor är två åtgärder som genomförs.

Sidas generaldirektör Anders Nordström säger till Dagens Nyheter, DN, att budgetöverskridandet på myndigheten kommer oväntat. Utöver anställningsstopp och förbud mot tjänsteresor ställs också all kompetensutveckling in. Undantag kan bara beslutas av generaldirektören själv.

– Det är inte ”drastiskt-drastiskt”, men vi drar nu i bromsen, säger Anders Nordström till tidningen.

DN har läst två interna e-postmeddelanden där det snabbt försämrade budgetläget beskrivs. En förklaring är att ”dollarkursen varierat till vår nackdel”. I ett mejl skriver biträdande generaldirektören Anne-Charlotte Malm att ”vi har naturligtvis också gjort vissa felbedömningar som vi nu gräver i för att hitta förklaringar”.

Enligt Anders Nordström ska biståndsverksamheten inte drabbas av neddragningarna. Sidas personal i Stockholm kommer enligt DN att informeras senare i dag.

STs ordförande Annette Carnhede är kritisk till åtgärderna på Sida:

– Om det, som Sidas generaldirektör hävdar, inte ska drabba biståndet så blir det ju personalen som får ta stöten. Och i förlängningen drabbas biståndet ändå, med sämre kvalitet på projekten när personalens möjligheter att göra ett bra jobb begränsas, säger hon till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA