Annons:

Antalet förtidspensionärer ökar

ARBETSMARKNAD2013-05-03

Sverige är inte ensamt om problemet med ökande antal unga förtidspensionärer. Flera andra EU-länder har samma problem, visar en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen, ISF.

Det ökande antalet unga med aktivitetsersättning, tidigare kallat förtidspension, finns inte bara i Sverige. Fler europeiska länder står inför liknande utmaningar. Bland unga européer med förtida pension är psykiska sjukdomar och syndrom dominerande. Det visar en rapport från ISF.

Antalet unga, mellan 19 och 29 år, med aktivitetsersättning har fördubblats i Sverige de senaste 15 åren. I den aktuella rapporten jämför ISF den svenska utvecklingen med den i Nederländerna, Storbritannien och övriga länder i Norden under perioden 1998-2011. De sex granskade länderna är tillsammans med Sverige de länder i EU/EES som lägger störst del av sin BNP på förtidspensioner.

Enligt rapporten finns ganska stora skillnader mellan ländernas system, men den allmänna trenden att allt fler unga vuxna får aktivitetsersättning eller förtidspension.

Enligt ISF har den övervägande delen av unga med förtidspension någon form av psykisk sjukdom eller syndrom, som depression, neurotiska syndrom, utvecklingsstörningar och hyperaktivitetsstörningar, som damp och ADHD. I Sverige hade tre av fyra nya mottagare av förtidspension någon form av psykisk sjukdom eller syndrom. I Danmark var andelen fyra av fem, medan det i Storbritannien var tre av fem med samma problematik.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA