Antalet hot fördubblade på ett år

FÖRSÄKRINGSKASSAN2010-04-26

Antalet hot mot anställda inom Försäkringskassan har fördubblats det senaste året. Första kvartalet 2009 anmäldes lika många hot som under hela 2008, uppger Radio Östergötland.

På ett år har antalet hot mot anställda inom Försäkringskassan fördubblats. Under årets tre första månader har 270 hot registrerats, vilket är dubbelt så många som under samma period förra året och fler än under hela 2008. Enligt försäkringsdirektör Svante Borg vid Försäkringskassan kan tuffare sjukskrivningsregler vara en del av förklaringen:

– Det är fler personer som känner sig vanmäktiga i sin situation och vad det beror på går inte att leda fullständigt i bevis. Men naturligtvis har vi en sjukförsäkring som nu påverkar personen på det sättet att försäkringsvillkoren gör att man står utan ersättning.

Han säger till Radio Östergötland att reglerna om att arbetsförmågan ska prövas mot hela arbetsmarknaden gör att människor ställs inför ett livsval som kan leda till frustration.

Svante Borg tror att allmänheten ännu inte vant sig vid det nya sjukförsäkringssystemet. På sikt kommer situationen att bli bättre, menar han:

– Den här lagen har ju kommit till nyss och kommit in i ganska hög hastighet i den enskilda medborgarens ögon. Många har inte haft någon förberedelsetid och så landar man i den här beslutssituationen ganska oförberedd. Det tror jag är ett incitament för vanmakten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA