Arbete mot ekobrott granskas

EKOBROTTSMYNDIGHETEN2021-01-15
Riksrevisionen har inlett en granskning av Ekobrottsmyndigheten. Enligt Riksrevisionen finns tecken på att myndigheten har svårigheter att utföra sitt uppdrag att motverka den organiserade ekonomiska brottsligheten.

Riksrevisionen konstaterar i ett pressmeddelande att den organiserade ekonomiska brottsligheten är ett växande samhällsproblem och att Ekobrottsmyndigheten har en nyckelroll i bekämpandet av dessa brott. Men myndigheten har svårt att hinna med alla sina arbetsuppgifter och därför inleder Riksrevisionen en granskning av Ekobrottsmyndighetens arbete mot organiserad ekonomisk brottslighet.

”Ekobrottsmyndighetens arbetsuppgifter har blivit fler och alltmer komplexa. Frågan är hur myndigheten bäst ska vara organiserad för att effektivt kunna motverka den organiserade ekonomiska brottsligheten”, kommenterar riksrevisor Helena Lindberg beslutet i pressmeddelandet.

Riksrevisionen konstaterar att den organiserade brottsligheten har övergått till mer avancerade former av ekonomisk brottslighet. Varje år förlorar staten miljardbelopp som i stället hamnar hos kriminella. Pengarna används bland annat till att finansiera andra brott.

De ekonomiska brotten innefattar ofta komplexa bolagsstrukturer och komplicerade transaktionsmönster och är krävande att utreda. Arbetet involverar ett antal myndigheter, och kräver kontinuerlig samverkan. Ekobrottsmyndigheten har en central roll i detta, konstaterar Riksrevisionen. Utredningarna kompliceras ytterligare av att brottsligheten ofta är internationell.

Den nu inledda granskningen bygger på indikationer på att Ekobrottsmyndigheten har haft svårt att fullfölja sitt uppdrag, med många ärenden på hög och långa handläggningstider, skriver Riksrevisionen. Myndigheten har varnat för att förundersökningar kan behöva läggas ned på grund av föråldrad bevisning.

Granskningen ska klarlägga om Ekobrottsmyndigheten arbetar effektivt mot den organiserade ekonomiska brottsligheten. Fokus kommer bland annat att ligga på Ekobrottsmyndighetens organisation och samverkan med andra myndigheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.