Arbete mot ekobrott granskas

EKOBROTTSMYNDIGHETEN2021-01-15

Riksrevisionen har inlett en granskning av Ekobrottsmyndigheten. Enligt Riksrevisionen finns tecken på att myndigheten har svårigheter att utföra sitt uppdrag att motverka den organiserade ekonomiska brottsligheten.

Riksrevisionen konstaterar i ett pressmeddelande att den organiserade ekonomiska brottsligheten är ett växande samhällsproblem och att Ekobrottsmyndigheten har en nyckelroll i bekämpandet av dessa brott. Men myndigheten har svårt att hinna med alla sina arbetsuppgifter och därför inleder Riksrevisionen en granskning av Ekobrottsmyndighetens arbete mot organiserad ekonomisk brottslighet.

”Ekobrottsmyndighetens arbetsuppgifter har blivit fler och alltmer komplexa. Frågan är hur myndigheten bäst ska vara organiserad för att effektivt kunna motverka den organiserade ekonomiska brottsligheten”, kommenterar riksrevisor Helena Lindberg beslutet i pressmeddelandet.

Riksrevisionen konstaterar att den organiserade brottsligheten har övergått till mer avancerade former av ekonomisk brottslighet. Varje år förlorar staten miljardbelopp som i stället hamnar hos kriminella. Pengarna används bland annat till att finansiera andra brott.

De ekonomiska brotten innefattar ofta komplexa bolagsstrukturer och komplicerade transaktionsmönster och är krävande att utreda. Arbetet involverar ett antal myndigheter, och kräver kontinuerlig samverkan. Ekobrottsmyndigheten har en central roll i detta, konstaterar Riksrevisionen. Utredningarna kompliceras ytterligare av att brottsligheten ofta är internationell.

Den nu inledda granskningen bygger på indikationer på att Ekobrottsmyndigheten har haft svårt att fullfölja sitt uppdrag, med många ärenden på hög och långa handläggningstider, skriver Riksrevisionen. Myndigheten har varnat för att förundersökningar kan behöva läggas ned på grund av föråldrad bevisning.

Granskningen ska klarlägga om Ekobrottsmyndigheten arbetar effektivt mot den organiserade ekonomiska brottsligheten. Fokus kommer bland annat att ligga på Ekobrottsmyndighetens organisation och samverkan med andra myndigheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA