Anne Linderoth, Katarina Hokkanen Gustafsson och Ann-Christin Carlvret tror att en nedläggning av Arbetsförmedlingen skulle ta tid. »Men det är klart man undrar hur politikerna har tänkt«, säger Katarina Hokkanen Gustafsson.
Bild: Mats Erlandsson
Anne Linderoth, Katarina Hokkanen Gustafsson och Ann-Christin Carlvret tror att en nedläggning av Arbetsförmedlingen skulle ta tid. »Men det är klart man undrar hur politikerna har tänkt«, säger Katarina Hokkanen Gustafsson.

Arbetsförmedlare frustrerade av den politiska debatten

ARBETSFÖRMEDLINGEN2018-10-09

De nyanställda säger upp sig. De luttrade rycker på axlarna åt nedläggningshotet, men menar att hela situationen suger musten ur personalen. »Det handlar om en frustration över att politikerna inte verkar förstå vad det är vi gör«, säger Ann-Christin Carlvret på Arbetsförmedlingen i Västerås.

Korridoren på Arbetsförmedlingens mötesvåning i Västerås är osymmetrisk. Golvet är randigt, dörrarna klarblå och här och där står stora röda blomkrukor utplacerade. Den skojiga miljön skaver mot stämningen – här arbetar 150 anställda under nedläggningshot. Alliansen har lovat att lägga ned Arbets­förmedlingen i sin nuvarande form om de får bilda regering.

– Det har varit väldigt tyst här på sistone. Tidigare har vi alltid diskuterat politiska utspel i fikarummet, men nu är det tyst. Jag tror att det är ett tecken på att medarbetarna är mer osäkra än vanligt, säger Katarina Hokkanen Gustafs­son, som är arbetsplats­ombud för ST.

Medarbetarna på Arbetsförmedlingen är vana vid kritik från politiskt håll. Men aldrig har hotet om nedläggning varit så konkret som nu.

– Man känner ju så klart en stor osäkerhet just nu, men jag upplever att de nyanställda är mer oroliga för framtiden än vi som arbetat här länge. Arbetsförmedlingen har haft en stor personalomsättning de senaste åren, men under sommaren var det ovanligt många som slutade och de flesta av dem var unga, säger Anne Linderoth, som är ett av skyddsombuden på kontoret i Väster­ås.

Hon, Katarina Hokkanen Gustafsson och det andra arbetsplatsombudet Ann-Christin Carlvret menar att en nedläggning skulle ta tid. Därför känner de ingen större oro för den närmaste framtiden.

– Men det är klart man undrar hur politikerna har tänkt. Ska vi få fort­sätta förmedla jobb eller ska vi bara vara en kontrollmyndighet? säger Kata­rina Hokkanen Gustafsson.

De tre kollegerna beskriver en frustration över att deras arbete nedvärderas och misstolkas i debatten. De undrar om politikerna fattar vad arbets­förmedlarna gör.

– Man pratar om att vi inte lyckas i vårt uppdrag att förmedla jobb. Men de arbetssökande i dag står längre ifrån arbetsmarknaden jämfört med bara några år sedan. Vi ägnar mycket tid åt att peppa och coacha till studier eller annan kompetenshöjning. Ibland ligger verktygen utanför vår verktygslåda, hos andra myndigheter eller inom vården, säger Ann-Christin Carlvret.

Mitt i detta genomgår Arbetsförmedlingen sin största omorganisation någonsin, som förväntas träda i kraft fullt ut 2020. I limbot efter valet har det arbetet stannat upp.

– Alla dessa frågetecken plus en enorm arbetsbelastning suger verkligen musten ur en. Som tur är så ser vi att vi hjälper människor, och vi ser till att dela med oss av våra solskens­historier i personal­gruppen, annars hade vi inte orkat gå till jobbet, säger Anne Linderoth.
 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.