Arbetsförmedlingen får kritik för bristande kontroll

ARBETSFÖRMEDLINGEN2018-11-30

Arbetsförmedlingen får allvarlig kritik för bristande kontroll av hur de arbetslösa uppfyller kraven på aktivt jobbsökande. Bristerna kan leda till förlängda arbetslöshetstider och felaktiga utbetalningar av ersättning, konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.

Av:  Carl von Schéele

IAF har undersökt Arbetsförmedlingens kontroll av arbetssökande som får ersättning från arbetslöshetsförsäkringen eller ingår i något av de arbetsmarknadspolitiska programmen.

Granskningen visar att kontrollen har brister och avvikelser från reglerna på flera punkter. Det kan leda till att sanktioner uteblir och felaktiga utbetalningar av ersättning genomförs, konstaterar IAF.

Enligt granskningsrapporten är arbetsförmedlarna dåliga på att informera Arbetslöshetskassorna och Arbetsförmedlingens enhet för ersättningsprövning om arbetssökande som inte uppfyller kraven för ersättning.

Bristerna kan få stora konsekvenser för de arbetssökande, skriver IAF:

  • Arbetslöshetsförsäkringen ska vara en omställningsförsäkring mellan två jobb. Den funktionen riskerar att försvagas.
  • Den arbetslöse kan uppleva omställningskraven och kontrollen som låga.
  • Uteblivna sanktioner mot individer som inte följer regelverket riskerar att leda till längre arbetslöshetstider.

En annan slutsats är att enskilda individer kan gå miste om extra stödåtgärder som skulle underlätta övergången till arbete när kontrollen haltar.

Men IAF har också ett större perspektiv på problemet. Felaktiga utbetalningar av ersättningar och förlängda arbetslöshetstider ökar statens kostnader. Dessutom varnar inspektionen för hur den allmänna opinionen kan påverkas:

”Det bristande kontrollarbetet kan även urholka förtroendet för välfärdssystemen och allmänhetens förtroende för den demokratiska processen kan komma att påverkas negativt om de lagar som stiftas inte efterlevs eller tillämpas”, skriver IAF i sin rapport.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA