Ökad risk för sanktion påverkar arbetslösa män

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-09-27
Arbetsförmedlingens kontroll av de arbetssökande är viktig, visar en ny rapport från IFAU. Kravet på aktivitetsrapporter och hotet om sanktioner gör att arbetslösa män lämnar arbetslösheten snabbare.

Arbetsförmedlingen ska kontrollera att den som har a-kassa eller deltar i ett program med aktivitetsstöd följer regelverket. Under åren 2013-2014 genomfördes flera reformer av kontrollsystemet. Månadsvisa aktivitetsrapporter infördes och reglerna tydliggjordes. Risken att få en sanktion ökade, samtidigt som själva sanktionerna mildrades. Det innebar att antalet sanktioner ökade mycket kraftigt, konstaterar Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Förändringen gjorde att risken att få neddragen ersättning ökade, samtidigt som sanktionerna vid regelbrott blev mildare. Sanktionsperioderna blev fler och kortare. Det genomsnittliga antalet dagar med nedsatt ersättning sjönk från ungefär 20 dagar innan reformen till 2 dagar efteråt.

De ändrade reglerna har enligt rapporten lett till att arbetslösa män hittar nytt jobb fortare.

”Arbetsförmedlingens kontroller är viktiga. Vi ser mycket stora effekter. Det beror troligen på att hotet om sanktion verkar avskräckande på alla, inte bara på dem som faktiskt fick en neddragen ersättning”, konstaterar rapportens författare Johan Vikström i ett pressmeddelande.

Anledningen till att det bara är manliga arbetssökande som har påverkats vet inte forskaren Johan Vikström. Skillnaderna mellan män och kvinnor bör vara intressanta för framtida forskning, anser han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.