Ökad risk för sanktion påverkar arbetslösa män

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-09-27

Arbetsförmedlingens kontroll av de arbetssökande är viktig, visar en ny rapport från IFAU. Kravet på aktivitetsrapporter och hotet om sanktioner gör att arbetslösa män lämnar arbetslösheten snabbare.

Arbetsförmedlingen ska kontrollera att den som har a-kassa eller deltar i ett program med aktivitetsstöd följer regelverket. Under åren 2013-2014 genomfördes flera reformer av kontrollsystemet. Månadsvisa aktivitetsrapporter infördes och reglerna tydliggjordes. Risken att få en sanktion ökade, samtidigt som själva sanktionerna mildrades. Det innebar att antalet sanktioner ökade mycket kraftigt, konstaterar Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Förändringen gjorde att risken att få neddragen ersättning ökade, samtidigt som sanktionerna vid regelbrott blev mildare. Sanktionsperioderna blev fler och kortare. Det genomsnittliga antalet dagar med nedsatt ersättning sjönk från ungefär 20 dagar innan reformen till 2 dagar efteråt.

De ändrade reglerna har enligt rapporten lett till att arbetslösa män hittar nytt jobb fortare.

”Arbetsförmedlingens kontroller är viktiga. Vi ser mycket stora effekter. Det beror troligen på att hotet om sanktion verkar avskräckande på alla, inte bara på dem som faktiskt fick en neddragen ersättning”, konstaterar rapportens författare Johan Vikström i ett pressmeddelande.

Anledningen till att det bara är manliga arbetssökande som har påverkats vet inte forskaren Johan Vikström. Skillnaderna mellan män och kvinnor bör vara intressanta för framtida forskning, anser han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA