Myndighetskritik för uteblivna sanktioner

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2019-09-13

Både Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan brister i sin hantering av sanktioner, när personer i etableringsersättningen brutit mot reglerna. Det konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en tillsynsrapport.

Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan har olika roller i hanteringen av sanktionsreglerna för etableringsersättningen, konstaterar IAF i rapporten. För att reglerna ska fungera krävs att hela kedjan fungerar. Om en deltagare i etableringsprogrammet missköter sitt arbetssökande ska arbetsförmedlaren underrätta enheten Ersättningsprövning. Ersättningsprövning utreder och beslutar om eventuell sanktion – varning eller avstängning. Det är Försäkringskassan som verkställer en eventuell avstängning.

Granskningen visar på brister i Arbetsförmedlingens kontroll av programdeltagarna. Åtta gånger av tio har Arbetsförmedlingen låtit bli att rapportera om att en deltagare misskött sitt jobbsökande, konstaterar IAF kritiskt.

”Om inte Arbetsförmedlingens kontroll fungerar som den är avsedd får det konsekvenser både för den enskilde och samhället. Syftet med sanktionsreglerna är att deltagaren vid misskötsel ska få en möjlighet att ändra sitt handlingssätt så att det stämmer överens med villkoren för ersättning. En konsekvens är att lika ärenden riskerar att behandlas olika. Det blir också svårt för deltagarna att veta vad som förväntas av dem”, skriver IAF i rapporten.

Bristerna som identifierats hos Försäkringskassan gäller handläggning av olovlig frånvaro och fall där beslutsmeddelanden innehållit felaktig information:

”Försäkringskassan brister i handläggningen av ärenden där programdeltagaren har misskött sig genom olovlig frånvaro, vilket IAF bedömer har lett till felaktig utbetalning i några ärenden. Försäkringskassan har inte hanterat den olovliga frånvaron vid den aktuella ansökan trots att de hade informationen från Arbetsförmedlingen. Olovlig frånvaro omfattar frånvaro som deltagaren inte har anmält i förväg eller frånvaro som Arbetsförmedlingen inte har godkänt.”

I rapporten nöjer sig IAF med att göra påpekanden till Försäkringskassan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA