Arbetsförmedlingen i hetluften

ARBETSFÖRMEDLINGEN2014-09-01
Arbetsförmedlingens verksamhet har hamnat i valrörelsens centrum. Socialdemokraterna lovar att direkt vid ett regeringsskifte förändra myndigheten. Alliansen lovar mer pengar.

Valet är bara två veckor bort och som vanligt finns Arbetsförmedlingen nära valstridens centrum. I fredags lade Socialdemokraterna fram ett sjusidigt dokument ur sitt valmanifest som utlovar ”Ny arbetsförmedling direkt efter regeringsskifte”. Socialdemokraterna vill att myndigheten, inom nuvarande anslagsram, ska bli en matchningsspecialist. Partiet lovar även en upprensning i de 22 olika program och anställningsstöd som Arbetsförmedlingen arbetar med.

På lördagen kom Alliansen med löftet att Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag ska förstärkas med 200 miljoner kronor 2015 och 100 miljoner kronor 2016. Pengarna ska möjliggöra ”fortsatt fördjupat förmedlingsstöd för att förhindra långtidsarbetslöshet”. De ska även användas när myndigheten utvecklar arbetsgivarkontakterna.

Helena Perlerot, ordförande vid ST på Arbetsförmedlingen, säger att medlemmarna är vana vid att verksamheten befinner sig i den politiska hetluften.

– Många som jobbar här är luttrade och vet att det kan följa förändringar på ett val. Men de vet bättre än att ta ut något i förskott och följer debatten noga.

ST-avdelningen driver en mängd frågor i förhandlingar med myndighetsledningen, men även gentemot regeringen och riksdagens arbetsmarknadsutskott.

– Arbetsbelastningen är hög. Personalstyrkan matchar inte uppdraget. Regelverket för våra uppdrag är för komplext. Om politikerna vill ge oss fler miljoner så säger vi ”ja, tack, jättebra”. Men de måste även se över uppdraget, säger Helena Perlerot.

Den individuella, kompetenta arbetsförmedlaren bör få ett större handlingsutrymme, enligt ST.

– Den frågan är ständigt aktuell. Låt oss få använda vår profession som arbetsförmedlare. Regelverket är så detaljerat och styrande. Vi känner att politikerna i stället borde våga lita på oss.

I vårens ST-enkät på Arbetsförmedlingen var det flera medlemmar som ville att politiker skulle bjudas in och uppleva arbetsförmedlarens vardag på nära håll.

Därför kommer riksdagsledamöterna Patrik Björck, S, och Christer Nylander, FP, att praktisera varsin dag på Arbetsförmedlingen. Men det är inte förrän efter valet, i början av november.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.