Arbetsförmedlingen möter fler sjuka

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2016-12-09

Allt fler personer som nekas sjukskrivning av Försäkringskassan vänder sig till Arbetsförmedlingen. Handläggarna på Arbetsförmedlingen är osäkra på hur de ska möta människor som anser sig sjuka, uppger Ekot.

Försäkringskassan har nästan fördubblat såväl antalet avslag på ansökningar om sjukpenning som antalet fall av indragen sjukpenning under årets tio första månader jämfört med samma period förra året, rapporterar Ekot. Sedan de fått avslag på sjukpenning vänder sig många av de här personerna till Arbetsförmedlingen.

Enligt Henrietta Stein, direktör för avdelningen rehabilitering för arbete på Arbetsförmedlingen, märks en allt tydligare förändring ju längre tiden går:

”Sen regeringen beslutade sig om åtgärder för att motverka stigande sjuktal så ser vi att det är fler som kommer till oss för att de fått avslag på sin ansökan om sjukpenning eller indragen sjukpenning”, säger hon till Ekot.

Vissa av dem som trots sjukintyg av läkare fått avslag på ansökan om sjukpenning går tillbaka till sitt arbete. Men andra, som inte har den möjligheten, går till Arbetsförmedlingen för att söka nytt jobb, uppger Ekot. De behöver a-kassa för att klara sin försörjning.

”Våra handläggare och specialister möter människor i en väldigt svår omställningssituation och som inte riktigt förstår varför de kommer till oss. De känner sig många gånger lika sjuka som de gjorde dagen innan. Självklart är det en utmaning för oss att hjälpa personerna att fatta bra beslut och försöka förstå vad det är som har hänt. Att vi kan förklara vad det är för insatser vi kan hjälpa till med”, säger Henrietta Stein.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA