Arbetsförmedlingen möter fler sjuka

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2016-12-09
Allt fler personer som nekas sjukskrivning av Försäkringskassan vänder sig till Arbetsförmedlingen. Handläggarna på Arbetsförmedlingen är osäkra på hur de ska möta människor som anser sig sjuka, uppger Ekot.

Försäkringskassan har nästan fördubblat såväl antalet avslag på ansökningar om sjukpenning som antalet fall av indragen sjukpenning under årets tio första månader jämfört med samma period förra året, rapporterar Ekot. Sedan de fått avslag på sjukpenning vänder sig många av de här personerna till Arbetsförmedlingen.

Enligt Henrietta Stein, direktör för avdelningen rehabilitering för arbete på Arbetsförmedlingen, märks en allt tydligare förändring ju längre tiden går:

”Sen regeringen beslutade sig om åtgärder för att motverka stigande sjuktal så ser vi att det är fler som kommer till oss för att de fått avslag på sin ansökan om sjukpenning eller indragen sjukpenning”, säger hon till Ekot.

Vissa av dem som trots sjukintyg av läkare fått avslag på ansökan om sjukpenning går tillbaka till sitt arbete. Men andra, som inte har den möjligheten, går till Arbetsförmedlingen för att söka nytt jobb, uppger Ekot. De behöver a-kassa för att klara sin försörjning.

”Våra handläggare och specialister möter människor i en väldigt svår omställningssituation och som inte riktigt förstår varför de kommer till oss. De känner sig många gånger lika sjuka som de gjorde dagen innan. Självklart är det en utmaning för oss att hjälpa personerna att fatta bra beslut och försöka förstå vad det är som har hänt. Att vi kan förklara vad det är för insatser vi kan hjälpa till med”, säger Henrietta Stein.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.